Volledige controle bij geautomatiseerd lassen
Met EWM React brengt de Duitse fabrikant van lastechniek EWM een nieuw lasproces op de markt. Dit MIG/MAG-proces gebruikt actieve draadbeweging voor maximale controle bij het geautomatiseerde lassen. Dit verhoogt de processtabiliteit tot een maximum. Het betekent dat gebruikers tot 100% hogere lassnelheden en hogere kwaliteitsresultaten bereiken in vergelijking met conventionele processen met de kortsluitboog.
Wanneer je een proces met kortsluitboog combineert met digitale lasprocesbesturing en daar een dynamische toortsaandrijving aan toevoegt, krijg je EWM React. Deze oplossing bestaat uit een Titan XQ R stroombron met geïntegreerde RCC-module en de nieuwe React-besturing.
Controle op lasbad
React staat voor ‘reversing actively controlled transfer’. Dit beschrijft een proces waarbij de lasdruppel op een gecontroleerde manier in het lasbad terechtkomt, zowel door regeling van de lasspanning en lasstroom als door de draad naar voren en naar achteren te bewegen. Hiervoor wordt de draad eerst met hoge snelheid naar het lasbad bewogen terwijl de vlamboog op het lasbad brandt en een gesmolten druppel produceert. Zodra de draad het smeltbad raakt, komt de druppel via kortsluiting in het lasbad terecht. Vervolgens wordt de draad nauwkeurig uit het lasbad getrokken door een actieve en dynamisch gecontroleerde terugtrekking, waarna de vlamboog opnieuw wordt ontstoken met een zeer laag vermogen. De combinatie van snelle stroomreductie door de RCC-module en de geregelde mechanische beweging van de draad zorgen voor spatvrije resultaten bij de hoogste processtabiliteit.
Dubbele lassnelheid
De actieve draadbeweging in het hoge frequentiebereik wordt gegenereerd met behulp van een nieuwe EWM-robotlastoorts met een dynamische motor. Dit doorbreekt de gebruikelijke fysische grenzen van de kortsluitboog. De druppelovergang wordt volledig gecontroleerd. Dankzij de enorme processtabiliteit kunnen lassnelheden worden bereikt die twee keer zo hoog zijn als bij de conventionele kortsluitboog, terwijl de warmte-inbreng tot 35% kan worden verminderd. Hierdoor wordt de vervorming tot een minimum beperkt. Hiermee biedt EWM een efficiënt proces voor hoogwaardige lasresultaten in de toepassingsgebieden cladding, verbindingslassen en Wire Arc Additive Manufacturing (WAAM).