Vonktechnologiedagen De Ridder zetten in op persoonlijk contact

Eind september organiseerde De Ridder zijn halfjaarlijkse Vonktechnologiedagen in het TechCenter in Best. Klanten kunnen op afspraak de leverancier bezoeken en zich laten informeren over draad- en zinkvonken, opspanningen en software.

Volgens De Ridder was er door het wegvallen van beurzen zoals TechniShow veel animo voor de kleinschalige huisbeurs. “Zelfs in deze digitale tijd willen mensen persoonlijk contact en machines in levende lijve ervaren”, vertelt Hans Wisman van De Ridder.

In het TechCenter heeft De Ridder een VL600Q draadvonkmachine van Sodick operationeel. Dit is een standaard machine die geschikt is voor een breed scala aan bewerkingstoepassingen. De draadvonkmachine is voorzien van alle eigenschappen waar Sodick om bekend staat: lineaire motoren, keramische onderdelen voor een hoge thermische stabiliteit, gegoten machineframe en een eigen NC-besturing. Tijdens de vonktechnologiedagen wordt de machine gebruikt voor klanttesten. “Onze klanten komen met een werkstuk op een geheugenstick naar ons toe en vanuit daar gaan we samen aan de slag. We laten de mogelijkheden zien van de Esprit CAM-software en welke voordelen er met simulatie te behalen zijn.

Omdat bezoekers gedurende de dag veel tijd krijgen om te stoeien met hun eigen werkstuk, maken we draadvonken toegankelijk en informatief”, vertelt Tom Noens van De Ridder. Volgens Noens neemt de vraag naar simulatie in CAM-programma’s toe. Dit heeft volgens hem deels te maken met de digitaliseringstransitie. “We merken daarnaast dat onze klanten in toenemende mate om traceability vragen, waarbij werkstukken een eigen identiteit krijgen.

Dit wordt veroorzaakt door de grote high-end OEM’ers die dit verlangen. Verder zijn veel klanten gebaat bij een camera in de machine of een sms-melding. Dit zien we bijvoorbeeld veel bij bedrijven die 24/7 produceren en op eenvoudige wijze op afstand in de machine willen kijken. Veel verder gaat het momenteel nog niet als we naar Industry 4.0 kijken.”

De machines van Sodick zijn wel in staat om data te verschaffen over de machine, het productieproces en om predictive maintenance te realiseren. Echter krijgt De Ridder binnen het Sodick-programma maar heel zelden vragen over dit soort toepassingen. “Het probleem zit hem in privacy. Niet iedereen wil dat de fabrikant mee kan kijken in de machine”, aldus Wisman.

Onbemand bewerken zonder automatisering

Tijdens de vonktechnologiedagen kunnen bezoekers ook geïnformeerd worden over verschillende manieren van opspannen.

Tijdens de vonktechnologiedagen kunnen bezoekers ook geïnformeerd worden over verschillende manieren van opspannen.

Normaal gesproken heeft De Ridder meer machines in het TechCenter operationeel om mee te testen, maar dit jaar is in verband met alle maatregelen rondom Covid-19 besloten om met één vonkmachine te werken. “Op die manier kunnen we voldoende afstand houden terwijl we onze klanten persoonlijk kunnen informeren. We ervaren dat dit persoonlijke contact erg wordt gewaardeerd”, aldus Wisman. Naast dat De Ridder ruim aandacht schenkt aan de machine, het werkstuk en de software, wordt er ook voldoende tijd besteed aan de opspanning.

Met een uitgebreid assortiment oplossingen van Erowa, kunnen de meest veelzijdige werkstukken opgespannen worden. De keus gaat vaak uit naar nulpuntspansystemen die eenvoudig buiten de machine opgespannen en vooringesteld kunnen worden. Daarbij wordt over het algemeen gezocht naar oplossingen die zoveel mogelijk werkstukken op kunnen spannen, zodat de machine langdurig onbemand kan werken.

Door dit soort spanmallen zie je volgens De Ridder weinig automatiseringsoplossingen bij draad- en zinkvonkmachines. “De meeste vonkmachines die wij leveren worden standalone gebruikt. Bij het gebruik van dit soort spanmallen voor meerdere werkstukken duurt het tussen de 12 en 24 uur om te vonken. Dan is automatiseren niet echt zinvol. Uiteraard kan het, maar qua kostprijs is het allesbehalve interessant”, vertelt Noens.

Prognoses zijn goed

Door de sterke fijnmechanische industrie in Nederland, heeft de coronacrisis nog weinig invloed gehad op de verkoop van draad- en zinkvonkmachines. De EDM-markt vertoont al langere tijd een opwaartse trend door de stijgende vraag naar hoognauwkeurige werkstukken met hoge oppervlaktenauwkeurigheden die met andere bewerkingstechnieken niet maakbaar zijn.

“De automobiel- en luchtvaartindustrie liggen momenteel stil, maar de rest loopt goed door. Denk aan de voedingsmiddelen, medische- en semiconductorindustrie. We zijn wat dat betreft best positief over dit jaar en ook de prognoses zijn goed. Zelfs de levering van Sodick machines is niet in de problemen gekomen. De voorraad in Rotterdam is nog altijd goed op peil, waardoor we snel kunnen leveren”, aldus Wisman.

Nauwkeurigheid naar nieuw level

De testplaat die is gevonkt met de nieuwe, ultra-nauwkeurige Sodick ALC 600P is 400x300 mm. De afwijking na het vonken over de gehele lengte bedraagt respectievelijk 0,8 micrometer en 0,7 micrometer.

De testplaat die is gevonkt met de nieuwe, ultra-nauwkeurige Sodick ALC 600P is 400×300 mm. De afwijking na het vonken over de gehele lengte bedraagt respectievelijk 0,8 micrometer en 0,7 micrometer.

Om de vraag naar alsmaar hogere nauwkeurigheidseisen te beantwoorden, staan machinebouwers niet stil met hun ontwikkelingen. Sodick introduceerde begin dit jaar de nieuwe ALC 600P die volledig is ontwikkeld om de hoogst haalbare nauwkeurigheid te verkrijgen.

De Ridder zou de machine voor het eerst op TechniShow presenteren, maar inmiddels is de eerste machine al bij een klant in productie waar ultra-nauwkeurigheid wordt verlangd. De ALC 600P is voorzien van allerlei noviteiten om die extreem hoge nauwkeurigheden te behalen. Zo bewaakt een groot aantal sensoren de temperatuur in de machine. Zelfs in de watertank wordt de temperatuur op ± 1° gehouden, waardoor het thermische effect in het werkgebied wordt geminimaliseerd. Een andere noviteit waarmee de P-serie zich onderscheidt zijn de dwarsrolgeleidingen.

Waar andere machines van Sodick zijn uitgerust met kogelgeleidingen, zorgen de dwarsrolgeleidingen voor een hogere stijfheid, nauwkeurigheid en levensduur. Dit komt omdat dwarsrolgeleidingen gebruik maken van cilindrische lagers die een groter contactoppervlak hebben, waardoor piekbelastingen egaler worden verdeeld.

Om een nauwkeurige basis te verkrijgen worden alle contactvlakken van de P-serie uitvoerig geschraapt. In totaal neemt het schrapen maar liefst twee dagen in beslag. Bij andere machines van Sodick die ook allemaal handgeschraapt worden, neemt dit tussen de twee en zes uur in beslag. Al met al zorgen deze ontwikkelingen voor een uitermate nauwkeurige machine. Sodick spreekt over een ‘pitch’-nauwkeurigheid van ± 1 micrometer.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Sodick en Prima Additive gaan alliantie aan voor 3D metaalprinten

03-04 Hiertoe heeft Sodick een minderheidsbelang van 9,5% genomen in Prima Addditive, dat onderdeel is…

Verspanen

Samenwerking De Ridder met gereedschappenproducent Zecha

24-01 Zecha Hartmetall-Werkzeugfabrikation, met bijna 60 jaar ervaring, staat bekend als een pionier en trendsetter…

Verspanen

Yasda ultra-precisie 5-asser operationeel bij GSM

16-10 GSM in Haaksbergen heeft een Yasda PX30I ultra precisie 5-assig freesbewerkingscentrum aangeschaft. Deze machine…

Verspanen

Axile toont 5-asser met automatisering aan achterzijde

04-09 De Axile G6 APC is een nieuw verticaal 5-assig bewerkingscentrum met een automatische tafel-…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs