Voor alle vragen rond industriële productontwikkeling

Voor wie actief is in de wereld van de industriële productontwikkeling en wil weten hoe er van een idee naar productieklaar design gegaan wordt, is Prototyping een must. Dit evenement, op 7 en 8 november in Kortrijk Xpo, besteedt aandacht aan de diverse technologieën, materialen, software, tools en technieken voor het materialiseren van je ideeën of productconcepten. En dit van het idee tot en met de realisatie van een businessmodel en het produceren in kleine series of van een nulserie.

Tijdens Prototyping maak je kennis met exposanten die de focus leggen op het tastbaar maken van ideeën, nog voor de eigenlijke productiestart in grote series. Ze doen dit op een manier die niet louter op technologie is gericht. Op deze vakbeurs gaat het immers over het naar buiten brengen van een breed aanbod aan technologieën, materialen, tools en technieken op één en dezelfde plaats, waarbij het totale productontwikkelingsproces als leidraad dient.

Op de beursvloer maken zowel professionele creatievelingen als vertegenwoordigers uit de maakindustrie kennis met wat er voorhanden is op het vlak van slimme oplossingen voor de realisatie van een productidee tot aan de productie in kleine volumes en de marktintroductie. Dit zijn onder meer additive manufacturing, CNC-bewerking, virtuele technologie, engineering, visualisatie, low volume manufacturing, (nieuwe) materialen, elektronica, ontwerpmethodologieën, trendwatching, creativity tools en patenten. De exposanten vormen het kloppend hart van een beurs, maar voor deze vierde editie heeft de organisatie nog méér ingezet op extra initiatieven.

Seminars & real-life case studies
Centraal in het randprogramma vind je diverse seminars en flink wat real life case-studies. Hierbij ligt de nadruk op inspirerende verhalen rond het ontwerpproces van ‘echte’ cases, die worden afgewisseld met korte sales pitches. De mix in dit aanbod, waarbij de onderwerpen zoveel mogelijk per thema zijn onderverdeeld, is veelzijdig: product design, additive manufacturing, circular economy, electronics, additive manufacturing, innovation en IP, VR/AR. Hierbij wordt het woord gegeven aan zowel exposanten, gastsprekers als kennisinstellingen. Enkele voorbeelden illustreren waarover het gaat. Wat dacht je, bijvoorbeeld, van het seminar ‘Jouw ideeën zijn geld waard’ (BOIP) of van een lezing die je een ‘Virtual Reality’ check biedt (DAE)? Of ‘Kan je innovatie outsourcen?’ (Agoria) en verder ‘Boost je business door innovatie’ (iDNA). Daarnaast zien we hoe jeansbroeken een tweede leven krijgen als handdoeken (Clarysse) en maak je kennis met het redesign van de achtervleugel van een Bugatti Chiron, als voorbeeld van hydrid additive manufacturing (Siemens). Er worden soms zelfs – letterlijk – paden ingeslagen die je niet verwacht: zo is er zelfs een uiteenzetting van het enige Belgische en ’s werelds langst bestaande motorfietsmerk Saroléa: van elektrische superbike tot straatmotorfiets.

Interactieve workshops
Op beide dagen vindt er een (gratis) workshop (13.30-16.30 uur) ‘Introduction to Rhino 6 & Grasshopper by McNeel Europe’ plaats waar je kan aansluiten met je laptop en actief kan deelnemen. Verder is er enkel op 7 november (14-16 uur) de ‘cEDM workshop by Imec – Smart New Product Introduction by Imec’ (betalend, zie website voor meer details). Bij die laatste wordt aan de hand van case studies door Barco, Eurocircuits en Allóra Factory duidelijk gemaakt waar je het beste rekening mee houdt tijdens het ontwerptraject en merk je hoe je dit organiseert tot een maakbaar en betrouwbaar product. Bij de Prototyping Studios toont Howest Industrial Design Center hoe het investeert in een bibliotheek voor materialen en oplossingen. Het gaat om fysieke stalen van gewone en buitengewone materialen, productietechnieken, verbindingen, enzovoort. Het doel hiervan is monsters van standaard afmetingen te maken, waarmee de materialenbibliotheek gestoffeerd wordt en waardoor designers worden geïnspireerd. Je ziet er studenten Industrieel ProductOntwerpen aan het werk als echte Prototyping Addicts.

VR & AR in product design
Hierbij is een specifieke VR/AR demozone opgesteld, waarbij de focus ligt op het testgebruik van producten en ‘user experience’ in de ontwerpfase van een product. Hier ontdek en ervaar je hoe immersieve technologieën het ontwerp van nieuwe producten sterk zullen beïnvloeden in de toekomst. Dit thema sluit nauw aan bij het seminar-programma.

Prototyping

In de VR/AR demozone ligt de focus op het testgebruik van producten en ‘user experience’ in de ontwerpfase van een product.

Inspirerende tentoonstellingen
Ook aan de rest van het randprogramma is flink wat aandacht besteed. Hier gaat het om inspirerende tentoonstellingen. In het oog springen ‘MyMachine – small dreams, big ideas!’ en ‘Diversity in Design by Howest Industrial Design Center’.
Bij de eerste ontdek je het internationaal befaamde concept ‘MyMachine’, waarbij door kinderen bedachte droommachines samen met leerlingen uit het middelbaar onderwijs en oudere studenten getekend en ontworpen worden, en dit onder begeleiding van studenten Industrieel productontwerpen. MyMachine zet hiermee grote bedrijven en R&D afdelingen aan tot nadenken over producten en creativiteit. Bij de tweede presenteert Howest Industrial Design Center (IDC) Kortrijk diversiteit in het designlandschap. Industrieel productontwerpers uit verschillende sectoren – van de maakindustrie tot het abstract design – stellen zich voor. Samen tasten ze de bandbreedte van Design af. Howest IDC al 20 jaar op innovatie en het opleiden van professionele designers. Op ‘Diversity in Design’ exposeren zowel startende designers als in-house designers uit de grootste ontwerpbureaus van België, wat zorgt voor grote diversiteit.

Prototyping

Tijdens Prototyping maak je kennis met exposanten die de focus leggen op het tastbaar maken van ideeën, nog voor de eigenlijke productiestart in grote series.

Matchmaking app
Een beurs is ook dé plaats waar mensen elkaar ontmoeten en waar genetwerkt wordt. Via een handige matchmaking app wil Prototyping je helpen de juiste mensen te ontmoeten om innovatieve samenwerking rond ‘productontwikkeling 4.0’ te stimuleren. Op initiatief van Fabrieken van de Toekomst en Tua West kan je via een matchmaking app afspraken boeken met experts op het gebied van machinebouw & mechatronica, nieuwe materialen en 3D printing. De app laat je ook toe om efficiënt te netwerken met exposanten en andere beursbezoekers. Voor deze handige app moet je jezelf op voorhand registreren. Wil je een ‘prototyping’ netwerk uitbouwen, dan is dit de methode bij uitstek om te weten te komen wie je moét ontmoeten en uit te vissen met wie je matcht. De matchmaking valt uiteen in twee onderdelen: ‘Meet the experts’ en ‘Speed Dating Cafés’.

Meet the Experts
Tijdens de eerste beursdag (16-17.30 uur) is het ‘meet the expert’ tijdslop gericht op ondernemers uit de maakindustrie, die vragen kunnen stellen op het vlak van (nieuwe) materialen, de optimalisatie van een productieproces, het inzetten van 3D printers in het eigen bedrijf, enzovoort. Een team van experts beantwoordt alle vragen en geeft nuttig advies tijdens 15 minuten durende one-on-one gesprekken. De experts komen van KULeuven, Ugent, Howest, Vives, Centexbel, Sirris, Flanders Make, Flam3D en Accelerate³.

Speed Dating Cafés
De organisatie stelt hiervoor een specifieke ruimte beschikbaar tijdens bepaalde tijdsloten (7 november: 19.30–20.30 uur en 8 november: 14-15 uur). Hier ontmoeten mensen die elkaar ‘matchten’ elkaar ook fysiek tijdens de beurs. Wat niet wegneemt dat mensen die ‘gematcht’ zijn er ook voor kunnen kiezen om standhouders of andere beursbezoekers te ontmoeten buiten deze Speed Dating Cafés.

Jezelf registreren voor deze matchmaking app, kan via deze link en registreer jezelf via je LinkedIn-profiel in slechts één klik of via je e-mailadres. Neem heel even de tijd om je profiel zo volledig mogelijk aan te maken, zodat je het maximale resultaat haalt uit je matchmaking ontmoetingen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Doorbraak AM als volwaardige productietechnologie is aanstaande

08-03 Dit is ook het domein van Fraunhofer Innovation Platform bij de Universiteit Twente (FIP-AM@UT),…

Toeleveren

Netwerk- en kennisevent D2M biedt alles voor het nieuwe maken

12-09 D2M is de nieuwe naam van de beurzen Prototyping en MNE. In 2020 besloten…

TechnishowNieuws

TechniShow geeft antwoord op alle vragen over 3D printen

10-08 Met twee pleinen wordt 3D printen één van de hoofdthema’s tijdens TechniShow. Op het…

3D

Industrieel 3D-printen: van prototyping naar serieuze productietechnologie

13-07 3D-printen ontwikkelt zich in rap tempo als digitale productietechnologie. Bedrijven zetten het in om…

3D

Start met 3D-printen en lift mee op groeiend marktpotentieel

04-07 Deze infosessie vond plaats bij Poly Products in Werkendam. De bijeenkomst werd georganiseerd met…

3D

Wanneer is 3D-metaalprinten zinvol?

12-04 Veel producten zijn inderdaad printbaar, maar het is echter niet altijd zinvol om dat…

3D

Meltio biedt betaalbare 3D-print ervaring van metaal

02-03 Meltio biedt drie betaalbare turn-key solutions voor metaal 3D-printing. De Wire-LMD kan 3D-printen op…

3D

3D Delta week verplaatst naar 2022

29-11 De recente ontwikkelingen rondom het coronavirus en de vooruitzichten voor de komende weken, hebben…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs