Voor elke verspaner is er de juiste robot
Veel verspaners denken na over robotisering van hun CNC-machines, maar ze nemen er dikwijls niet voldoende tijd voor om zich er goed in te verdiepen. Daardoor wordt robotisering vaak veel later uitgevoerd dan wenselijk is.
Deze vaststelling was voor Teqnow, het innovatieplatform waarmee Koninklijke Metaalunie het MKB-metaal warm maakt voor toptechnologieƫn, reden om verspaners kennis te laten maken met de standaard robotoplossingen die op de markt verkrijgbaar zijn. Acht leveranciers van dergelijke systemen kregen bij de Metaalunie in Nieuwegein de mogelijkheid om voor een volle zaal een uitgebreide productpresentatie te geven. Dat waren BMO Automation, Ertec, RoboJob, Pro4CNC, Olmia Robotics, Erowa, Halter CNC Automation en Cellro.
Snel inzicht verschaffen
Het doel van deze bijeenkomst was om verspaners snel inzicht te verschaffen in standaard robotoplossingen. āZodat jullie weloverwogen de volgende stap kunnen zetten en daarmee de robotisering versnellenā, aldus Teqnow-adviseur Jo van de Put in zijn inleiding. De goed gevulde zaal (bijna honderd inschrijvingen) bewees dat het thema robotisering leeft onder verspaners. Het toenemende gebrek aan vakmensen, maar zeker ook de behoeften van hun klanten dwingen steeds meer tot robotisering. De klanten eisen steeds vaker klantspecifieke producten/enkelstuks, die snel en tegen een lage kostprijs worden geleverd. Van de Put: āDaar kun je alleen aan voldoen als je anders gaat werken. Robotisering kan daarbij een deel van de oplossing zijn, als je die op de juiste manier inzet. Dan kun je de uitdagingen aan van een lagere kostprijs en een hogere doorloopsnelheid, je productie inrichten op enkel stuks en kleine series en flexibel reageren op een variabele vraag.ā Van de Put stelde vast dat veel bedrijven 16 uren per dag nog niet hebben gepland als productietijd. āDaar is met een robot veel winst te behalen. Zorg er daarbij wel voor dat je je organisatie op orde hebt. Als dat het geval is, komt er veel meer uit je investering in robotisering.ā
Sterke groei
Steeds meer verspaners investeren in robotisering. De leveranciers van automatiseringssystemen boeren dan ook goed. Het Belgische RoboJob heeft bijvoorbeeld al meer dan 600 systemen geĆÆnstalleerd en ziet de verkopen elk jaar groeien. Halter CNC Automation produceert drie systemen per week en voert productie vanaf april op naar vier per week. BMO Automation is compleet uit zijn jasje gegroeid en bouwt momenteel een gloednieuwe fabriek in Nederweert met veel meer productiecapaciteit.
http://https://www.youtube.com/watch?v=fiY_FlEqKj0
Doe goed onderzoek
Maarten van Bun van BMO benadrukte dat het belangrijk is dat je een oplossing kiest die bij je productie past. BMO onderscheidt zeven niveaus van automatisering. Dat varieert van een simpele stafaanvoer (niveau 1) en een basis producthandeling met bijvoorbeeld een cobot, geschikt voor hoge aantallen en het doorlopend produceren van Ć©Ć©n productserie (niveau 2), tot en met de oplossingen voor de toekomst (niveau 7), die steeds dichterbij komen en waarmee āendless mix endless volumeā kan worden geproduceerd, met insteltijden mens-machine die richting nul gaan en agvās die doorlopend de magazijnen van de productiecellen vullen. Daartussen is van alles mogelijk. āOnderzoek van te voren goed wat je wilt doenā, adviseerde Van Bun. āDan kan robotisering heel succesvol zijn. We hebben voorbeelden van klanten die daardoor 150 spindeluren per week maken.ā
Geleidelijk aan groeien
Bart Vercruysse van RoboJob benadrukte het brede portfolio van RoboJob dat oplossingen biedt voor elke behoefte. Het zijn allemaal standaard systemen van waaruit je kunt vertrekken, die je kunt voorzien en uitbreiden met klantspecifieke aanpassingen en allerlei opties, ook achteraf zodat je geleidelijk aan kunt groeien. Vercruysse merkte voorts nog op dat extra robotkennis niet nodig is om met de producten van RoboJob te kunnen werken.
Frank Smets van Pro4CNC presenteerde de twee automatiseringsproducten (vast bij de machine en verrijdbaar) van Zeroclamp, een Duitse producent van nulpuntspansystemen, klemsystemen en automatisering, die dus complete oplossingen uit Ć©Ć©n hand kan leveren. Smets: āZeroclamp is vrij nieuw op de Nederlandse markt en velen zullen het nog niet gezien hebben. Maar onze visie is dat het MKB op een makkelijke manier zijn steeds kleinere series moet kunnen automatiseren.ā De oplossingen van Zeroclamp zijn flexibel in te richten op elke situatie en bieden meerdere mogelijkheden om diep te automatiseren.
http://https://www.youtube.com/watch?v=wzhGq6tV4hw
Cobots
Peter van Olm presenteerde de oplossingen van Olmia Robotics met cobots. āDe inzet van cobots gaat alle kanten op, ook richting de verspaning. We hebben al een paar mooie voorbeelden gerealiseerd met onze panklare oplossing, de RoboBooster 4000 beladingskast.ā Bij cobots is de snelheid minder groot dan bij robots, maar daar staat tegenover dat er geen beveiliging nodig is. De snelheid kan worden verhoogd door gebruik te maken van een dubbele gripper, zodat het beladen en ontladen in Ć©Ć©n handling kan. Ook qua gewicht kent de cobot beperkingen. De grootste draaglast ligt momenteel bij 14 kilo.
Volgens Wouter van Halteren van Halter Automation begint de reis naar Industrie 4.0 met operational efficiency. āOptimale benutting van het machinepark, reductie van de operationele kosten, verhoging van de productiviteit van de medewerkers. Daarvoor zorgen onze systemen.ā Ook hij benadrukte de eenvoud van programmeren. āWij streven naar systemen die je net zo makkelijk bedient als de magnetron thuis. We spreken dan ook niet van programmeren maar van een werkstuk ingeven.ā Tot slot zei Van Halteren ook nog iets over de kosten: āNatuurlijk zal iedereen kijken naar de prijs van een robotoplossing, maar toch is dat niet het belangrijkste. Je moet kijken naar de terugverdientijd. Daar gaat het om. Wat levert de investering op?ā
Videoās van de aanbieders
Teqnow heeft van alle acht aanbieders die hun standaard robotoplossingen presenteerden korte videoās laten maken. In ongeveer 3 minuten geven ze zelf uitleg over hun systemen en/of komen gebruikers aan het woord die deze systemen toepassen in hun verspaningsafdeling. Zo legt Promatrix uit hoe ze met behulp van een productiecel van Cellro aluminium spuitgietmatrijzen produceren. VDL MPC (āonze verspanende tak produceert onderdelen tot maximaal een schoenendoosformaat) vertelt over haar complete cel met nulpuntspansystemen, meerdere pallets en meerdere softwarefuncties, die door Ertec is gerealiseerd.Ā Al deze videoās staan op de website van Teqnow.
Bijeenkomst klantspecifieke robotoplossingen
Robotisering is een belangrijk aandachtspunt van Teqnow. Het technologieplatform heeft al een Stappenplan Robotiseren ontwikkeld, dat gratis is op te vragen. Ook is er een Quickscan robotisering om te bepalen of robotisering zinvol is en wat het juiste moment is om hierin te investeren. Na de bijeenkomst met de standaard robotoplossingen organiseert Teqnow op 12 februari ook een sessie over klantspecifieke robotoplossingen. Wanneer moet je als ondernemer kiezen voor een speciaal ontworpen robotcel die exact past bij je productieproblematiek. Dergelijke cellen zijn doorgaans fors duurder, maar doordat de robotcel helemaal is toegesneden op de specifieke productieomgeving is het rendement van een dergelijke cel vaak veel hoger dan van een standaard robotcel.Ā Opgave voor deze bijeenkomst bij de Metaalunie in Nieuwegein kan op de website van Teqnow.