Voorbereiding op gebruik KI bij robotlassen
Gunnebo, Exerion, Breman, ROC van Twente, Stichting Vakopleidingen Metaal, en LAC starten de Technohub SWF Robotlassen. Doel is om vanuit onderzoek en ontwikkelwerkzaamheden het onderwijs van de toekomst te ontwikkelen en bedrijven voor te bereiden op de komst en het gebruik van kunstmatige intelligentie bij het robotlassen.
Het accent ligt hierbij op duurzame inzetbaarheid van medewerkers en bevordering van instroom van nieuwe technische medewerkers in de Metalektro, een sector met een grote behoefte aan gekwalificeerde vakkrachten. “Onderzoek, scholing en praktijk komen samen in de Technohub SWF”, zegt Bennie Bus, plantmanager bij Gunnebo. “De Technohub biedt de technische sector om- en bijscholingsmogelijkheden aan om zo meer mensen te kunnen opleiden en instroom te bevorderen. Dit is van een algemeen belang en dus verleent Gunnebo hier graag haar medewerking aan.”
De Technohub SWF Robotlassen krijgt een fysieke locatie in het ROC van Twente te Hengelo (locatie de Gieterij) door gebruik te maken van de faciliteiten van het Fieldlab Smart Welding Factory. Dit is het Fieldlab voor robotlassen en industriële digitalisering waar bedrijven, kennisinstellingen en onderwijs nieuwe technologie voor industriële digitalisering ontwikkelen.
Praktische bedrijfscases
De Technohub SWF biedt een opleidingslocatie voor (toekomstige) werknemers in de Metalektro. Aan de hand van praktische bedrijfscases en begeleid door LAC engineers, voeren leerlingen, zij-instromers, bedrijfsmedewerkers en docenten onderzoek en ontwikkeling uit en leren daarmee werken. Het is de bedoeling dat de opgedane kennis en inzichten gedeeld worden met andere bedrijven, sectoren, onderwijsinstellingen, skillslabs en arbeidsmarktregio’s door middel van het beschikbaar stellen van lesstof in het Ozone E-Learning platform.
“Gerobotiseerd lassen is niet meer weg te denken in de Smart Industry”, zegt Sjoerd Keijser van FME. “We zijn blij dat koploperbedrijven en onderwijsinstellingen samen de kennis vergroten en delen onder regie van het LAC. Zo werken we aan een steeds sterkere maakindustrie.”
Ard Hofmeijer, directeur LAC/Fieldlab Smart Welding Factory, noemt het belangrijk de zittende en de komende technische medewerkers te enthousiasmeren en concreet te betrekken bij de laatste ontwikkelingen, om het onderwijs en het bedrijfsleven mee te nemen in de snelheid van de digitale transitie. “De Technohub SWF gaat hier zeker haar steentje aan bijdragen.”
Opleidingsfonds A+O Metalektro financiert het project in opdracht van sociale partners. Bedrijven en organisaties zijn uitgenodigd om met een relevante vraag en/of aanbod op het gebied van robotlassen betrokken te raken bij de Technohub.