Vrouwen dichten loonkloof
Het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen in de technologische industrie is relatief klein. Dit stelt FME op basis van onderzoek.
Het loonverschil bij FME-leden is de afgelopen jaren constant afgenomen. In 2021 is het verschil nagenoeg verdwenen. (Foto: Techniek Beeldbank/Sander Morel)
Tussen 2016 en 2019 lag op landelijk niveau het gemiddelde loon van vrouwen in het bedrijfsleven 19% lager dan van mannen. Over de periode 2016-2021 was dat verschil voor FME-leden 9%. Maar het kan volgens de brancheorganisatie voor de technologische industrie misleidend zijn om simpelweg een vergelijking van gemiddelde salarissen te maken. “Verschillen in andere kenmerken dan geslacht verklaren mogelijk een deel van dat beloningsverschil, bijvoorbeeld als mannen gemiddeld meer werkervaring hebben of zwaardere functies uitoefenen.
Wanneer we corrigeren voor verschillen in zulke andere kenmerken dan geslacht, dan blijft er een loonkloof van ongeveer 2% over in de technologische industrie. Ook dat is relatief klein ten opzichte van het 7% loonverschil dat landelijk in het bedrijfsleven overblijft na correctie (Bron: CBS Loonverschillen mannen en vrouwen, 2018). Wanneer we kijken naar de ontwikkeling in de periode 2016-2021, dan zien we dat het loonverschil bij FME-leden de afgelopen jaren constant is afgenomen. In 2021 is het verschil nagenoeg verdwenen.”
Eerlijke Beloning Scan
FME heeft voor haar leden een Eerlijke Beloning Scan ontwikkeld waarmee je het beloningsverschil berekent. De cijfers zijn extra relevant door het initiatiefvoorstel voor de Wet Gelijke Beloning Van Vrouwen En Mannen. Deze wet in de maak geeft werkgevers de verantwoordelijkheid om te laten zien hoe de beloning van vrouwen en mannen van elkaar verschilt. Ondernemingen met meer dan vijftig werknemers krijgen een plicht tot informatieverstrekking hierover. Bedrijven vanaf 250 werknemers moeten zelfs gecertificeerd worden door een onafhankelijk bureau. “Om alvast voor te sorteren op deze wet is het belangrijk om te weten hoe het beloningsverschil in het eigen bedrijf is”, aldus FME.