VS-beleid zorgt voor onrust in staalindustrie
Ondanks geopolitieke spanningen en economische onzekerheden, zijn er signalen van stabilisatie op de staalmarkt. Het StaalJournaal verwacht dan ook dat de vraag naar staal dit jaar licht zal toenemen. “Dat biedt hoop op een geleidelijk herstel van de markt”, zo valt te lezen in de februari-editie van het StaalJournaal.
Er is nogal wat aan de hand in de internationale staalmarkt, zeker sinds het aantreden van Donald Trump als president van de Verenigde Staten.
Er is nogal wat aan de hand in de internationale staalmarkt, zeker sinds het aantreden van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Hij heeft zijn lang van tevoren aangekondigde belofte om importheffingen te gaan invoeren, direct waar gemaakt.
Heffing op import staal en aluminium
Vanaf 12 maart aanstaande is de nieuwe heffing van 25% op de import van staal en aluminium in de Verenigde Staten van kracht. De maatregel veroorzaakt bezorgdheid in de internationale staalmarkt en heeft invloed op de wereldwijde handel. De Amerikaanse staalsector ondersteunt de maatregel, die als cruciaal wordt beschouwd voor werkgelegenheid en nationale veiligheid. En dit heeft zelfs geleid tot een toename van de staalproductie binnen de VS.
Grote uitdagingen voor Europa
Volgens het StaalJournaal vormt de heffing voor Europa grote uitdagingen, doordat de export naar de VS moeilijker wordt. “Bovendien escaleren de handelsconflicten met China dat vergeldingstarieven invoert”, aldus het StaalJournaal. “De VS is een belangrijke afzetmarkt voor Europese staalproducenten, die al onder druk staan door een mindere vraag en hogere productiekosten.”
Europese staalprijzen gestegen
Desondanks zijn de Europese staalprijzen de afgelopen tijd gestegen, met de hoop van de EU staalfabrieken een basisprijs van 660 euro per ton te bereiken. “Het blijft echter onzeker wat de langetermijneffecten van de Amerikaanse matregelen op de EU-prijzen zullen zijn.”
Lees hier het StaalJournaal van februari 2025