Wanneer heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig?
De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is één van de vele verzekeringen die je in Nederland af kunt sluiten. Omdat de premie voor deze verzekering relatief hoog is, laten veel mensen deze verzekering links liggen. Zonde, want in bepaalde situaties kun je er wel degelijk baat bij hebben.
Probleem is alleen dat veel Nederlanders niet weten wanneer zij een AOV nodig hebben. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk wanneer je baat hebt bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
AOV voor zelfstandig ondernemers
Ben je zelfstandig ondernemer? Dan is het verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker jij je namelijk van inkomsten als je arbeidsongeschikt raakt. Als je zelf niet kunt werken, komt er immers ook geen geld in het laatje. Daarom is het belangrijk om voor een vangnet te zorgen. Sluit daarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Dankzij deze verzekering krijg je namelijk maandelijks een uitkering bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Op deze manier komt er toch geld binnen, waardoor je jouw vaste lasten en andere zaken gewoon kunt blijven betalen.
Ook interessant voor particulieren?
Wie in loondienst werkt, hoeft zich geen zorgen te maken over arbeidsongeschiktheid. Althans, in de meeste gevallen niet. Jouw werkgever verzekert zich namelijk tegen arbeidsongeschiktheid van personeel. Toch kan het geen kwaad om uit te zoeken hoe dit binnen jouw bedrijf geregeld is. Ontdek je dat er niets geregeld is? Overweeg dan zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Dit kost je weliswaar geld, maar je voorkomt dat je geen komen hebt als je arbeidsongeschikt raakt.
Dekking van een AOV
Voordat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, wil je ongetwijfeld weten wat er precies gedekt wordt. De dekking kan per verzekeraar verschillen. Toch vallen de onderstaande zaken over het algemeen binnen de dekking van een arbeidsongeschiktheidsverzekering:
– Arbeidsongeschiktheid door lichamelijke en psychische klachten.
– Tijdens zwangerschap (vanaf 1 jaar na afsluiten van de verzekering).
– Persoonlijke begeleiding bij arbeidsongeschiktheid.
– Arbeidsongeschiktheid door een ongeluk of ongeval, ook tijdens sporten, vakantie of thuis.
– Eenmalige uitkering tijdens adoptie- of pleegzorgverlof en orgaandonatie.
Er zijn ook zaken die niet gedekt worden door een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Je ontvangt bijvoorbeeld geen uitkering als je minder dan 25% arbeidsongeschikt bent. Dit geldt eveneens als de arbeidsongeschiktheid het gevolg is van alcohol- of drugsmisbruik of grove schuld of opzet.
Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Eerder in deze tekst haalden we al aan dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering geen goedkope verzekering is. Omdat je niet verplicht bent om hem af te sluiten, wil je mogelijk eerst weten hoeveel je aan premie betaalt. Dit is op voorhand helaas niet te zeggen. De premie van een AOV hangt namelijk af van een aantal factoren. Je betaalt bijvoorbeeld een hogere premie als je een hoger bedrag verzekert. Toch kun je wel een redelijk nauwkeurige inschatting krijgen van de kosten. Hoe? Dankzij de tool AOV berekenen. Op deze manier weet je binnen de kortste keren hoeveel een arbeidsongeschiktheidsverzekering jou per maand ongeveer kost.