Wat is belangrijk bij het dimmen van led?
Ledverlichting vereist eigen dimmers. Het lichtgevende element in een ledlamp is de diode. Met de juiste led dimmer kun je het vermogen regelen. Hoe meer vermogen des te meer licht of hoe minder stroom, hoe minder licht er wordt afgegeven.
Bij sfeerverlichting is het flexibel regelen van de verlichting geen overbodige luxe. Afhankelijk van de stemming bepaal je de lichtopbrengst. Met het kunnen regelen van de sterkte kun je flexibel de woning verlichten afhankelijk van de bezigheid.
Dimbaar
Een led lamp is dimbaar als het in de productnaam of in de specificaties vermeld wordt met de term ‘dimbaar’. Er zijn verschillende dimsystemen die niet onderling uitwisselbaar zijn. Een verkeerde dimmer werkt onvoldoende en verkort ook nog eens de levensduur van de ledlamp. Een traditionele gloeilamp-dimmer is niet bruikbaar voor ledverlichting waardoor een ledlamp hinderlijk gaat flikkeren.
Dimmer
Elke traditionele dimmer heeft een minimaal vermogen. Ledverlichting heeft een laag vermogen wat dikwijls onder het minimaal vermogen ligt. Hierdoor zijn de led lampen niet of slecht te dimmen, waardoor ze gaan knipperen. Met een fase afsnijdende led dimmer met een vermogen van 0-150 Watt zijn vrijwel alle led lampen uitstekend te dimmen.
Primair of secundair
Bij het dimmen van Led zijn er twee methodes die gebruikt worden. Primair dimmen houdt in dat er voor de driver het vermogen verminderd wordt. Een andere methode is secundair dimmen. In dit geval wordt er na de dimmer op een lage spanning en op gelijkstroom gedimd. Voordeel is dat de driver of trafo niet dimbaar hoeft te zijn. Dit wordt vooral toegepast bij Led strips.
Dimniveau
Of goed kan worden gedimd tot een laag percentage hangt af van de combinatie van de ledlamp en de dimmer. Dimmen tot nul of het uitzetten van de lamp is niet mogelijk bij ledverlichting. Dit kon wel bij halogeenlampen. Dit euvel is te verhelpen door de ledverlichting met een schakelaar uit te zetten.