Wat zijn de meest duurzame metalen?
Metalen zijn een van de meest bruikbare en veelzijdige materialen op aarde. Deze natuurlijk voorkomende mineralen kunnen worden geëxtraheerd, gesmolten, gemengd, gehard, getemperd – allemaal om een item te creëren dat ons op de een of andere manier helpt.
Vooral in de wereld van technologie en industrie worden metalen vaak gebruikt vanwege hun kneedbaarheid en sterkte. En als het op duurzaamheid aankomt, zijn er een paar koplopers. Hieronder staan de sterkste en meest duurzame metalen die tegenwoordig veel worden gebruikt. Als je gereedschap gaat kopen, is het sowieso een goed idee om te kiezen voor een van deze materialen!
Staal
Hoewel het geen puur metaal is, scoort staal nog steeds behoorlijk hoog in termen van sterkte. De basislegering wordt meestal gemaakt door ijzer en koolstof te combineren; wetenschappers zijn echter altijd op zoek naar manieren om de sterkte te vergroten en experimenteren vaak met andere metalen die aan het mengsel worden toegevoegd. Staal wordt al duizenden jaren door mensen gebruikt, maar pas in de Renaissance (rond 1300-1700) werd het meer algemeen begrepen en geëxperimenteerd.
Wolfraam
Wolfraam is een indrukwekkend mineraal. Als een puur metaal dat niet wordt gemengd met andere metalen om de hardheid te verhogen, heeft het de hoogste treksterkte van alle metalen. Treksterkte verwijst naar hoeveel kracht het metaal aankan voordat het van vorm begint te veranderen of toegeeft aan de druk. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft het ook het hoogste smeltpunt van alle puur metaal. In feite is koolstof het enige andere element met een hoger smeltpunt. Het enige nadeel is dat wolfraam vrij dicht is (daarom is het zo sterk), maar dat maakt het behoorlijk moeilijk om mee te werken. Het wordt echter nog steeds veel gebruikt in elektrisch werk en wordt vaak toegevoegd aan staal om een sterke legering te creëren.
Titanium
Een ander sterk natuurlijk metaal, titanium, is een mineraal met een lage dichtheid dat vrij kneedbaar is en gemakkelijk om mee te werken bij een hoog smeltpunt. Omdat het zo’n lage dichtheid heeft, is het veel lichter dan staal en heeft het een vergelijkbare sterkte. Het toevoegen van titanium aan een legering zal de sterkte enorm vergroten. In modern gebruik wordt het in alles gebruikt, van pennen tot vliegtuigen en van wolkenkrabbers tot ruimteschepen. Titanium zie je dus overal, zonder dat je het eigenlijk echt door hebt.
Chroom
Een versie van staal die ongelooflijk populair is, is roestvrij staal. Dus wat maakt het roestvrij? Niemand minder dan chroom. Chroom is een van de meest duurzame metalen die er bestaan, omdat het zo hoog scoort op de schaal van Mohs, een graadmeter voor hardheid. In dit geval betekent hardheid hoe krasbestendig het materiaal is. Diamanten zijn het hardste materiaal; chroom is het hardste metaal. De krasbestendigheid maakt het perfect om toe te voegen aan staallegeringen, en het wordt ook vaak gebruikt bij verchromen voor een duurzame en glanzende afwerking van armaturen en armaturen voor thuis.