Welke milieu-impacten hebben lassen?
Van de auto industrie tot de bouw, lassen is een belangrijk proces in veel sectoren. Het nadeel van lassen is echter dat het ook een grote milieu-impact heeft door de rook en dampen die vrijkomen bij het lasproces. Dit zorgt voor afvalmateriaal en lassen kost bovendien veel energie.
De afgelopen tijd zien we het bewustzijn van de lassector steeds meer toenemen en wordt er hard gewerkt aan het ontwikkelen en implementeren van duurzame lasmethodes.
De afgelopen jaren is er alleen ontwikkeling geweest die een duurzamere manier van lassen mogelijk maakt. In dit artikel zullen we ingaan op de impact van lassen op het milieu en de opkomst van duurzame methode.
Milieu-uitdagingen bij lassen
Bij het lassen komen er dus diverse vervuilende stoffen vrij, deze kunnen schadelijk zijn voor het milieu en daardoor niet heel duurzaam zijn. Met name de rook en dampen die vrijkomen bij het lasproces vormen een probleem factor. In deze rook en dampen zitten namelijk zware metalen, maar ook andere giftige stoffen die zowel het milieu kunnen aantasten als de gezondheid van de werknemers. Dit is uiteraard iets wat je liever voorkomt. Verder is het zo dat lassen ook voor veel afval zorgt, zoals resten van metaal en elektroden. Ook is lassen iets wat veel energie kost wat weer op zijn beurt bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen. Kortom is lassen dus niet echt een duurzaam proces.
Duurzame lasmethoden en technologieën
De afgelopen tijd zien we het bewustzijn van de lassector steeds meer toenemen en wordt er hard gewerkt aan het ontwikkelen en implementeren van duurzame lasmethodes. Er zijn een aantal interessante voorbeelden te noemen zoals de inzet van lasrobots en andere geautomatiseerde systemen. Het voordeel van deze vormen van lassen is dat het de lasprocessen efficiënter maakt: je hebt minder afval, het energieverbruik is beperkter en de gezondheid van de werknemers wordt niet op het spel gezet. Een ander voorbeeld van een duurzame lasmethode die in opkomst is, is het hybride lassen. Dit houdt in dat meerdere lasmethodes worden gecombineerd, wat ook kan bijdragen aan de efficiëntie en energiebesparing. Naast deze voorbeelden zijn er nog veel meer lasmethoden die duurzaam zijn in opkomst om de sector een stukje groener te maken.
Verantwoordelijkheid en regelgeving
Om de impact van lassen op het milieu te verbeteren zijn er ook strengere regels gekomen vanuit de EU en andere organisaties. Dat houdt bijvoorbeeld in dat er milieunormen die bedrijven verplichten om hun uitstoot en hun afval te verminderen. Om als lasbedrijf te kunnen werken worden er verder ook certificaten uitgedeeld die bedrijven aanmoedigen om milieuvriendelijke lasprocessen te implementeren. Verder zien we ook dat veel lasbedrijven die lasdraden bestellen, zelf initiatieven nemen om verantwoordelijk te handelen en daarom bijvoorbeeld investeren in energiebesparende apparaten en afvalrecycling bevorderen. Zo neemt de duurzaamheid van de lassector dus steeds meer toe.