Werknemers in de metaal praten mee over hun toekomst
Als het gaat over de toekomst van de metaalsector, wordt er te vaak óver werknemers gesproken in plaats van mét werknemers. FNV Bondgenoten wil dat veranderen. De vakbond gaat leiding geven aan een stevig debat tussen werkgevers, werknemers en deskundigen. Dit debat gaat van start met een werknemers college tour: de werk(t) zeker tour. Deze bestaat uit een drietal bijeenkomsten in het Evoluon in Eindhoven op 2, 16 en 23 mei.
Alle werknemers in de metaal/techniek kunnen zich voor deze bijeenkomsten opgeven. Met interessante gasten gaan ze dan leren, informatie halen en vooral discussiëren over thema’s als: globalisering, de veranderende eisen die aan bedrijven worden gesteld, de arbeidsmarkt, opleidingen, flexibiliteit, regio-cao et cetera. Ontwikkelingen die gevolgen hebben voor het werken in de toekomst. Ontwikkelingen die mogelijk gevolgen hebben voor de verhoudingen tussen werkgevers en werknemers.
Thema maakindustrie
Op donderdag 2 mei is het thema ‘De maakindustrie in Zuid-Nederland’. Er is veel aandacht voor de kenniseconomie in Zuid-Nederland. Het lijkt soms dat er geen toekomst is voor de maakindustrie en dat alles ‘verhuist’ naar de lage loon landen. Of dit klopt, daarover gaat het eerste college. De volgende vragen komen aan bod. Is er toekomst voor de maakindustrie in Zuid-Nederland? Zo ja, hoe ziet die toekomst uit en wat is daar voor nodig? En wat betekent dit specifiek voor werknemers? Is het mogelijk om werkzekerheid voor werknemers in de metaal te realiseren? Gasten zijn Wim van der Leegte, directeur/eigenaar van de VDL groep en Ben Dankbaar, hoogleraar bedrijfskunde aan de Radboud universiteit in Nijmegen.
Thema werkzekerheid
Op donderdag 16 mei is het thema ‘Werkzekerheid in Zuid-Nederland’. Je hele leven werken bij dezelfde werkgever, die voor je zorgt van ‘de wieg tot het graf’ lijkt iets van vroeger. Steeds vaker hoor je dat werknemers zelf verantwoordelijk zijn voor hun werkzekerheid en permanent aan hun eigen inzetbaarheid moeten werken. Hierover gaat het tweede college. De volgende vragen komen aan bod. Zijn werknemers zelf verantwoordelijk voor hun eigen werkzekerheid? Wat mogen en kunnen werknemers van hun werkgever verwachten? En is werkzekerheid in de regio Zuid-Nederland geen illusie gelet op de ‘ups’ en ‘downs’ van de economie? Hoe gaan wij daarmee om?
Gasten zijn Marc Hendrikse, directeur NTS-group, en Ton Wilthagen, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg.
Thema flexibiliteit
‘Flexibiliteit in de keten’ is het thema van de derde en laatste bijeenkomst op donderdag 23 mei. In Zuid-Nederland hebben we een aantal grote bedrijven zoals ASML, die samenwerken met een heel netwerk van toeleveranciers. Deze grote bedrijven vragen steeds meer betreffende innovatie, lage kosten en flexibiliteit van hun toeleveranciers. Hierover gaat het derde college. De volgende vragen komen aan bod. Wat wil de eindfabrikant (ASML) van zijn toeleveranciers? Gaat het alleen om de prijs of ook de kwaliteit? Kunnen toeleveranciers nog een fatsoenlijk personeelsbeleid (bijvoorbeeld werkzekerheid) voeren, gelet op de eisen van hun grote klant. Levert een gedragscode een oplossing? Flexibiliteit in de keten en de gevolgen voor werknemers?
Gasten zijn Peter Wennink, Financieel directeur ASML, en John Blankendaal, directeur Brainport Industries.
De werk(t) zeker tour vindt plaats in het Evoluon, Noord Brabantlaan 1A , 5652 LA Eindhoven. Inloop vanaf 19.30 uur, programma van 20.00 uur tot 22.00 uur en daarna een borreltje tot 22.45 uur.
Aanmelden kan door een mail te sturen aan: FNVBG-Weert@bg.fnv.nl o.v.v. je naam, adres, woonplaats, werkgever en de datum van het college dat je bezoekt (mogen ook alle 3 de avonden zijn!).