Wie is er klaar voor Industrie 4.0?

Business Software, het jaarlijkse ERP-PLM event voor de klantorder- en voorraadgestuurde industrie, staat dit jaar in het teken van Industrie 4.0. Dit uit Duitsland overgewaaide begrip, ook wel aangeduid met ‘smart industry’, duidt op de noodzaak van voortgaande ketenintegratie en procesverbetering met behulp van ICT (internet). “Uiteindelijk gaat het erom de concurrentiepositie van onze industrie te verbeteren ten opzichte van de lagelonenlanden en ook Duitsland.” 

Het Business Software Event 2014 vindt op 7 oktober plaats in Eindhoven. Organisator Mikrocentrum kiest voor een kleinschalige opzet die de naar verwachting 250 bezoekers en 50 exposanten alle gelegenheid moet bieden voor intensieve interactieBusiness software is een onmisbaar strategisch instrument voor de maakindustrie om te voldoen aan de almaar toenemende klanteisen, de groeiende complexiteit van producten, de druk op doorlooptijden en de intensiverende samenwerking met uiteenlopende partijen. Onder noemers als Industrie 4.0 of ‘smart industry’ draait het om ketenintegratie en procesverbetering. Trends als cloud computing, dashboards, mobility en business apps zorgen daarbij nog voor een stroomversnelling. Daarom staat het Business Software Event 2014 in het teken van de vraag: Wie is er klaar voor Industrie 4.0?

“Bij de voorgangers van dit event – KOG, Interne Logistiek – lag de nadruk op ERP, nu betrekken we er ook andere software bij. Denk aan PLM, PCF, planningssoftware etc.”, vertelt beursmanager Timo van Leent van organisator Mikrocentrum. “Vooral op het gebied van PLM, Product Lifecycle Management, vindt nu veel innovatie plaats. Bedrijven zijn bezig hun samenwerking en informatie-uitwisseling optimaal te organiseren. Dat sluit aan bij Industrie 4.0.”

Connectivity
Het thema Industrie 4.0 leeft bij bedrijven, aldus Hessel Visser van logistiek-consultancy CoLogic. “De behoefte aan connectivity tussen industrieën is groot. Er zijn veel initiatieven om software aan elkaar te knopen, maar vooralsnog vooral intern. Dat is vaak al moeilijk genoeg, want softwaretechnisch moet er nog veel gebeuren. Nee, de Nederlandse industrie is nog niet klaar voor Industrie 4.0.” Uiteindelijk staat niet de software centraal maar de strategische business approach, aldus Gerard Litjens van PLM-consultancy CIMdata. “Het gaat erom dat bedrijven hun innovatieve slagkracht willen verbeteren door sneller op de markt te komen met hun product en betere services te bieden. Nu doen we dat met PLM-technologie zoals internet, voor samenwerken op afstand.”

Platform
In Duitsland stond de overheid samen met grote industriële concerns aan de basis van Industrie 4.0. Siemens bijvoorbeeld heeft er een alomvattende visie op ontwikkeld, vertelt Filip Schiettecat, business development manager Benelux voor MES (Manufacturing Execution Systems) bij Siemens Industry Software. “Wij spreken over drie pilaren: efficiencyverbetering, verkorting van de time-to-market, en verhoging van de flexibiliteit.” Siemens bouwt er een Digital Enterprise Platform voor, dat de hele – virtuele en fysieke – waardeketen bestrijkt met oplossingen voor productontwerp, productieplanning, productie-engineering en feitelijke productie (execution), inclusief tools voor ketensamenwerking. “Ook voor Siemens is dit een leerproces. We zitten nu op Industrie 3.8, aldus onze executives.”

Voor de lage landen kan Industrie 4.0 eveneens van grote betekenis zijn, zegt Richard Heijne den Bak van IT-adviesbureau Mitopics. “Het gaat over ketendenken, samenwerken en het uitwisselen van gegevens. Wij zijn hier al meer gewend in ketens samen te werken dan Duitse bedrijven. Naast engineering wordt ook de aansturing van servicemanagement vanuit de industrie belangrijk. Als wij dat goed oppakken kan het de concurrentiepositie van onze industrie verbeteren, niet alleen ten opzichte van de lagelonenlanden maar ook ten opzichte van Duitsland.”

Eenvoud
De omgeving waarin industriële bedrijven opereren wordt steeds complexer en internationaler, signaleert Bart Alaerds van ERP-implementatiepartner Pulse. “Er zijn al veel bedrijven bezig met ketenintegratie en daarvoor zoeken zij software-ondersteuning, via portals of rechtstreeks tussen backofficesystemen.” In een dergelijke omgeving is eenvoud het motto voor de softwareontwikkeling, reden waarom het user interface centraal staat. “We hebben te maken met een nieuwe generatie gebruikers, die gewend zijn mobiel en met apps te werken – het maakt niet uit waar de data vandaan komen, als het maar gemakkelijk is.”

Ook voor Bas Könst van Quootz, leverancier van software voor salesconfiguratie, draait het om eenvoud. Hij spreekt van Software 4.0. “Tegenwoordig moet je gebruikersvriendelijke software maken waar de mensen meteen zelf mee kunnen werken. Met software voor salesconfiguratie kunnen bedrijven hun verkoopproces onder controle houden en greep krijgen op hun productenpakket. Wij vullen daarmee een klein deel van Industrie 4.0 in. De gebruiker gaat bij wijze van spreken met z’n iPad naar diens klant om vast te leggen wat die precies wil. Daarna kan met een druk op de knop de productie, waar dan ook, worden gestart.” 

Digitale clustervorming
Die druk op de knop is er nog niet echt voor een brede invoering van Industrie 4.0. Hessel Visser van CoLogic ziet in Nederland, in tegenstelling tot Duitsland, niemand die echt de lead neemt om die ‘smart industry’ concreet van de grond te krijgen. “Brancheorganisaties als FME zijn vooral bezig met strategie en lokale clustervorming, niet met connectivity. Het is echter voor bedrijven belangrijker dat hun ‘elektronische stekkers’ op elkaar passen dan dat ze fysiek dicht bij elkaar zitten.” Het gaat er niet om of we nu al klaar zijn voor Industrie 4.0, aldus Filip Schiettecat van Siemens. “De vraag is of we er nood aan hebben en het antwoord is ja.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

International Precision Conference podium voor topsprekers uit precisietechnologie

16-10 Vooraanstaande keynotesprekers bespreken hoe samenwerkingen binnen het Dutch Eco systeem bijdragen aan technologische innovatie…

Plaatbewerking

Mikrocentrum lanceert Sheet Metal Event 2025

16-09 Het nieuwe evenement zal worden gehouden in de Koningshof in Veldhoven en Mikrocentrum wordt…

Toeleveren

Kunststoffenbeurs viert 25e editie

15-07 De Kunststoffenbeurs, de vakbeurs voor innovatieve, slimme en duurzame oplossingen met kunststof en rubber,…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion zet in op digitalisering en automatisering

20-05 “Steeds meer maakbedrijven willen automatiseren. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo is er aanhoudende…

Toeleveren

Rol techniek cruciaal in voedingsindustrie

24-04 “Voedselproducenten werken iedere dag aan het verbeteren van ons voedsel. Tegelijkertijd vraagt de samenleving…

Verspanen

Industriële reinheidsketen komt bijeen op Clean Event

09-04 Vuildeeltjes en moleculaire verontreiniging van zelfs enkele nanometers kunnen funest zijn voor het functioneren…

Bedrijf en Economie

Edwin de Zeeuw nieuwe directeur Mikrocentrum

16-10 De Zeeuw, die deze functie overneemt van Bert-Jan Woertman, brengt veel ervaring en expertise…

Verspanen

MetaalNieuws thema/special Verspanen – Precisiebeurs 2023

16-10 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs