‘Wil je je bedrijf verkopen? Dan is nu het moment!’
Wanneer je als ondernemer in de metaalbewerking je bedrijf wilt verkopen, dan is nu het moment om dat te doen. Dat zegt Han van Rijn, adviseur bij bedrijfsovernames van technische ondernemingen en vaste columnist van MetaalNieuws. Hij ziet meerdere trends en ontwikkelingen, waardoor er veel interesse om metaalbedrijven over te nemen.
Han van Rijn begeleidt al zo’n dertig jaar ondernemers in de technische sector bij overnames. “Met name het afgelopen half jaar is er echt veel beweging in de markt.
“Met name het afgelopen half jaar is er echt veel beweging in de markt”, zegt Han van Rijn, die met zijn bedrijf Kromhout Corporate Finance in Breda al zo’n dertig jaar ondernemers begeleidt bij overnames.
Metaalbedrijven draaien goed
Voor deze aanzienlijke overname-intensiteit zijn verschillende redenen. Allereerst draaien de meeste bedrijven in de metaalbewerking nog steeds heel goed. De gekte in de markt mag dan voorbij zijn en er mag dan zelfs sprake zijn van krimpende industriële productie, Van Rijn hoort van vrijwel elke ondernemer die hij spreekt dat de orderportefeuilles nog steeds enorm goed gevuld zijn. Ook komen er nog steeds heel veel orders binnen. “Ondernemers zijn alleen wat voorzichtiger geworden met het doen van uitspraken daarover dan een paar jaar geleden.”
Wat ook een rol speelt is de florissante toekomst voor de metaal. Van Rijn voorziet stevige groei.
Allereerst door ASML, het kroonjuweel van de Nederlandse maakindustrie. “ASML pakt heel veel productiecapaciteit. Met name de verspanende industrie gaat hierdoor goede tijden tegemoet.” Maar het effect van de stormachtige groei van de chipmachinefabrikant in Veldhoven gaat verder. Het betekent dat machinebouwers in andere sectoren zijn aangewezen op andere toeleveranciers. Die kunnen dus ook veel vraag naar hun capaciteit verwachten. En wat te denken van de veiligheid in Europa? De oorlog in Oekraïne voedt het besef dat vrijheid niet gratis is en dat resulteert in meer investeringen in defensie (lees: orders voor de defensie-industrie). Bovendien zijn er allerlei maatschappelijke uitdagingen (hoe gaan we om met extreme droogte en extreme natheid, de stikstof-uitstoot, het woningentekort) die leiden tot meer vraag naar productiecapaciteit.
Private equity
“Er is een enorme behoefte om snel en goedkoop te produceren”, concludeert Van Rijn. “Tegelijkertijd zie je de personeelskrapte. Dat maakt digitalisering en automatisering noodzakelijk om aan de groeiende capaciteitsvraag te kunnen voldoen. Maar dat vraagt wel om forse investeringen. Niet ieder bedrijf wil of is in staat om die te doen.”
Mede hierdoor is een consolidatieslag gaande. Tal van ondernemingen zijn bezig voldoende productievolume te kweken, dat het mogelijk en verantwoord maakt om fors te investeren in moderne productiecapaciteit.
En daarbij is de private equity de markt op gekomen. Voor investeerders is de metaal een interessante markt met groeipotentieel. Niet alleen door de capaciteitsbehoefte bij de machinebouw. De sector is ook aantrekkelijk omdat hier door digitalisering en automatisering enorme productiviteitsstijgingen kunnen worden gerealiseerd.
De private equity richt zich vooral op de first tier en second tier toeleveranciers, die dicht tegen de OEM’ers aan zitten. Deze toeleveranciers in de top van de piramide van de toeleverketen willen verschillende activiteiten in huis hebben om hun klanten zo veel mogelijk te ontzorgen. “Deze ontzorgingstheorie zorgt ervoor dat ze meer willen aanbieden dan verspanen. Ze willen bijvoorbeeld ook constructie in huis hebben en mee kunnen denken in ontwerpen. Hierdoor zijn de private equity partijen op zoek naar add-ons voor de bedrijven die ze hebben overgenomen.”
Andere mogelijkheden
Private equity is wel kritisch op wat ze overnemen. Maar ook voor bedrijven die voor de pure investeerders niet interessant zijn, zijn er genoeg verkoopmogelijkheden. Want er zijn ook andere partijen, die hun capaciteit willen vergroten en hun aanbod verbreden om klanten beter te kunnen bieden en body te kweken voor investeringen in modernisering. “Ook zij zijn actief op het overnamefront”, ziet Van Rijn. “Vaak zijn ze in hun eigen buurt op zoek naar potentiële overnamekandidaten ter aanvulling op hun bestaande activiteiten.”
Genoeg geld
Daarbij is er nog steeds geld genoeg in de markt. Geld niet weliswaar meer ‘gratis’ zoals enkele jaren geleden. Maar banken zijn nog steeds bereid overnames te financieren. Van Rijn: “Hun houding is niet anders dan een paar jaar geleden, ze zijn niet moeilijker gaan doen. Een bank wil gewoon een goede risico-inschatting maken. En of de rente dan 2% is of 4,5%, dat maakt eigenlijk niet veel uit.”
Voor het uitkiezen
Private equity partijen zitten volgens overnamespecialist Van Rijn momenteel echt te azen op mooie projecten in de techniek. “Ze zijn wel gericht op het creëren van meerwaarde. Dat is hun bestaansrecht. Het betekent een grotere druk op presteren. Ze helpen met plannen om meerwaarde te creëren en te professionaliseren, maar gaan niet op de bok zitten. Ze nemen dan ook nooit bedrijven voor 100 procent over. Kleinere conglomeraten doen dat wel. En die gaan meer voor de langere termijn. Daar mag het eens een keer tegenzitten, een jaar wat minder zijn. Maar hoe dan ook: als je je bedrijf wilt verkopen, heb je momenteel keuze genoeg. Heb je een mooi bedrijf, dan heb je voor het uitkiezen met wie je in zee wilt gaan.”
Overname-spreekuur op TechniShow
Ben je ondernemer in de metaalbewerking en zou je wel eens geheel vrijblijvend, zonder enige verplichting en in alle discretie met een specialist willen praten over de mogelijke verkoop van je bedrijf? Dat kan op de TechniShow. Han van Rijn houdt op twee beursdagen (woensdag 13 en donderdag 14 maart) een overname-spreekuur.