Wilvo stapt over op servo-elektrisch ponsen

Het zal wel geen impulsaankoop zijn geweest, maar in de vakpers werd het als een van de saillante nieuwtjes rond de laatste Techni-Show gemeld: één uur vóór sluiting kocht Louis Vosters, algemeen directeur van Wilvo Metaalbewerking te Bergeijk, de grote Shear Genius die Prima Power als aandachttrekker op zijn stand had staan. Een mooi sluitstuk van een ook overigens geslaagde beursdeelname, vond Prima Power. De servo-elektrisch aangedreven  ponsmachine met geïntegreerde hoekschaar vervangt bij Wilvo de hydraulische voorloper van de Shear Genius en wordt dag en nacht ingezet voor productie van plaatwerk t/m 4 mm.

De Nederlandse plaatverwerkende bedrijven staan internationaal goed aangeschreven vanwege hun moderne machinepark en hoge automatiseringsgraad, en Wilvo Metaalbewerking behoort daarbij tot de koplopers. De toeleverancier, opgericht in 1970, is gespecialiseerd in hoogwaardig plaat- en middelgroot constructiewerk (zoals machineframes) en rekent OEM’ers als Océ, ASML en Vanderlande tot zijn vaste, directe afnemers. Ook uitbesteders uit Duitsland weten de weg naar Bergeijk goed te vinden.

Snel schakelen
“Hightech en kostentechnisch interessant”, vat bedrijfsleider Dennis Geerings de sterkte van het bedrijf samen, dat zich heeft gespecialiseerd in dun plaatwerk en zich binnen die categorie flexibel opstelt: eenvoudige tot complexe plaatwerkcomponenten, van alle gangbare metaalsoorten, worden in seriegrootten van 1 tot 1000 of meer geproduceerd. “We kunnen snel schakelen, grote projecten in korte tijd realiseren”, laat productieleider Adriaan Koolen weten. Naast vakmanschap en eersteklas machines voor de basisbewerkingen knippen, zetten, ponsen en lasersnijden is een goede organisatie van het logistieke proces van essentieel belang. Een voorbeeld: omdat alle machines worden aangestuurd met dezelfde software (Wicam), kunnen orders optimaal op de machines worden gepland; wijzigingen op het allerlaatste moment zijn, als dat beter uitkomt, geen probleem.
Wilvo beschikt ook over een goed geoutilleerde afdeling voor diverse lasprocessen met onder andere vier robots en een cleanroom. Geerings meldt dat laatste terloops, als een vanzelfsprekendheid, en waarschijnlijk is het dat ook voor een precisieplaatbewerker in de Brainport regio Eindhoven, het Nederlandse Silicon Valley.

Energieverbruik
De Shear Genius 6 die eind augustus in gebruik werd genomen, is volledig servo-elektrisch aangedreven, terwijl de voorganger die in 2008 op de Euroblech te Hannover werd aangeschaft een hydraulische aandrijving heeft. Daarnaast speelde bij de recente investering de wens tot capaciteitsuitbreiding mee.
“Juist omdat de nieuwe machine op de aandrijving na vergelijkbaar is met de vorige, komen de voordelen van de elektrische aandrijving goed naar voren”, zegt Geerings. “Lekkage is hierbij geen issue, daar hadden we geen last van. Wel is het energieverbruik van de nieuwe machine vijf à zes keer zo laag als dat van de vorige Shear Genius. Ook zorgt de servo-elektrische aandrijving voor een beter beheersbare slag van het ponsgereedschap, wat de geluidsoverlast en de slijtage van het gereedschap reduceert. Bij een hydraulische machine is de slag ook tot op zekere hoogte bestuurd, maar minder nauwkeurig door variaties in de olie, zoals de toenemende temperatuur naarmate de machine langer in bedrijf is. Verder heeft de techniek in vijf, zes jaar natuurlijk niet stilgestaan en is de machine op tal van details verbeterd, net als de besturing. Dat vindt je terug in zaken als productiviteit en onderhoud.”

Korte cyclustijden
Manarme c.q. -loze productie is voor Wilvo geen nieuw fenomeen: een groot deel van de productie draait 24/7 en de nieuwe Shear Genius vormt daar geen uitzondering op. Daarom is de ponsmachine-hoekschaarcombi uitgerust met een automatische aanvoer- en afvoerinrichting en diverse sorteermogelijkheden: grote producten worden afgestapeld, kleinere vallen door een sorteerluik. Een bufferstation voorkomt opstoppingen wanneer de producten in een hoger tempo geponst en geknipt worden dan ze kunnen worden afgelegd. Ponsafval wordt afgezogen via een vacuüm in de matrijs onder de ponskop. “We werken in tweeploegendienst,” zegt productieleider Koolen, “maar grote series kunnen in de nachtelijke uren worden afgewerkt.”
De tafel van de Shear Genius 6 meet 3000×1500 mm. De hoekschaar knipt plaatdelen van 1500×1000 mm. Door meerdere slagen te maken kunnen echter ook grotere delen met de hoekschaar verwerkt worden. De machine is voorzien van een gereedschaprevolver of -turret met drie opwaarts vormende stations waarmee kanten kunnen worden omgezet. De maximale hoogte is daarbij 12 mm plus de maximale plaatdikte, dus totaal 16 mm. Daarnaast bevat de revolver vaste en een aantal auto-index stations van diverse grootten (B, C en D). Multitools-stations bieden ruimte aan maximaal 24 kleine gereedschappen. Ook kan een zogenaamd Wilson-wheel worden ingezet voor het aanbrengen van verstevigingsrillen. Al met al zijn de bewerkingsmogelijkheden dus veelzijdig.
Geerings: “De machine draait, na de aanloopfase, al een aantal maanden productie en we zijn tevreden over de prestaties. De kracht van de machine is, samenvattend, dat ze een goede kwaliteit – strakke producten, geen ponsovergangen – combineert met korte cyclustijden door de geïntegreerde knipfunctie en een lager energieverbruik door de servo-elektrische aandrijving.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Werkplaatstechniek

Wolthuis Machines presenteert Sunrise pons-knip-buigmachines op TIV

10-09 Op TIV in Hardenberg (17-19 september) presenteert Wolthuis Machines drie pons-knip- en buigmachines van…

Geen categorie

Brakel vergroot ponsnibbel- en kantcapaciteit

27-05 Door te gaan werken per productgroep en de machines in lijn te zetten, is…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs