Winnend ontwerp van Additive Industries-wedstrijd toont unieke mogelijkheden
Tijdens de 7e editie van de Additive World Conference zijn K3D en de student Obasogie Okpamen verkozen als winnaars van het Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge 2019. Uit handen van Steven van de Staak van Ultimaker en tevens juryvoorzitter ontvingen de winnaars een award, een softwarelicentie en een eigen 3D-printer.
Om industrieën te inspireren om speciale toepassingen door middel 3D-print te ontwikkelen en produceren, organiseerde Additive Industries voor de vijfde keer de Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge. Concurrerend in twee categorieën werden zowel professionele ontwerpers & ingenieurs als studenten aangemoedigd om een bestaand deel van een machine of product dat is gemaakt met conventionele technologieën te herontwerpen voor 3D-printen. De finale bestond uit de inzendingen van drie studenten en drie professionals. Een vijfkoppige jury maakte uiteindelijk in beide categorieën en unanieme selectie. De jury noemde de winnende ontwerpen, een ‘deegmes voor deeg’ en een ‘Twin Spark Engine Connection Rod’, inspirerende voorbeelden van industrieel 3D-metaaldrukwerk.
Enorm potentieel
In de studentencategorie ging de eerste prijs naar Obasogie Okpamen van The Landmark University in Nigeria. Hij ontwierp een verbindingsstang voor een Alfa Romeo 75 Twin Spark Turbo-motor. Hoewel het ontwerp nog niet volledig was getest, stelde de jury hem aan als winnaar vanwege het voorbeeld dat het stelt. Enorme hoeveelheden gebruikte auto’s die worden afgeschreven in Europa, worden verscheept naar Afrika om een tweede leven te leiden. Dit resulteert in een grote vraag naar reserveonderdelen om te ondersteunen. Deze relatief eenvoudige toepassing toont een enorm potentieel in de markt voor reserveonderdelen. Additive Manufacturing zorgt voor een gedistribueerde gelokaliseerde productie van reserveonderdelen in veel meer categorieën dan de automotive industrie.
De winnaar van de professionele categorie is K3D van Nederland. Jaap Bulsink, CTO van het bedrijf uit Terborg, presenteerde een deegsnijmes dat K3D ontwikkelt voor het moederbedrijf Kaak Group. De jury roemde K3D, omdat het deegsnijmes een verbazingwekkend aantal voordelen die 3D-metaaldrukwerk biedt combineert. Zo noemde de jury gewichtsvermindering, vermindering van het aantal producten, poreuze structuren, verbeterde prestaties van het product en aanzienlijke kostenreductie. De jury vond de erg sterk, vooral vanwege de gewichtsbesparing die resulteert in hogere verplaatsingssnelheden van de messen, wat de besparing van 2 van de 8 robots in een productielijn mogelijk maakt.
Alle finalisten ontvingen een gratis licentie van 1 jaar voor Altair Inspire en Autodesk Netfabb-software. Obasogie Okpamen ontvangt als student-winnaar een Ultimaker 2+ -printer, terwijl het team van K3D een Ultimaker 3 wint.