Workshop ‘Geometrische controle van gereedschapsmachines’
Het kennen van de kwaliteit van het machinepark is essentieel voor het beheersen van de productkwaliteit en het beperken van ‘faalkosten’. Anders gezegd: wie de nauwkeurigheid van zijn machinepark kent, kan de haalbare productnauwkeurigheid beter voorspellen.
Dat is makkelijk gezegd, maar…: Wat is de invloed van de machinegeometrie op de bewerkingsnauwkeurigheid? Welk normen zijn er beschikbaar voor het beoordelen van machines? Welke meetmiddelen pas ik toe en hoe voorkom ik meetfouten? Wat als de meetkamer iets anders meet dan de operator aan de machine?
Voor het antwoord op deze vragen heeft Dijk Consult de 6-daagse workshop ‘Geometrische controle van gereedschapsmachines’ ontwikkeld. Deze workshop wordt in maart gegeven op Teclab/Summa College in Eindhoven.
Deze workshop is bedoeld voor medewerkers die direct betrokken zijn bij het onderhoud en de kwaliteitsbewaking van machines voor de metaalbewerking. Hij leert de deelnemers kritisch te kijken naar zaken die essentieel zijn voor het kwaliteitsniveau van gereedschapswerktuigen, zoals: geleidingen, de lagering van hoofdspillen, de nauwkeurigheid van sledebewegingen, en de invloed van afwijkingen op de productnauwkeurigheid.
Inhoud workshop
In deze praktische workshop wordt uitgelegd en gedemonstreerd welke metingen bepalend zijn voor het beoordelen van de nauwkeurigheid van machines. De volgende onderwerpen worden behandeld:
- de relatie machinenauwkeurigheid & productnauwkeurigheid
- de geometrische meettechniek voor gereedschapswerktuigen volgens de DIN/ISO-normen
- gebruik van meetapparatuur
- het doelmatig meten en inspecteren van machines
- interpreteren en analyseren van meetresultaten
- uitwerken en rapporteren van meetresultaten
De theorie wordt steeds direct na behandeling toegepast tijdens een practicum. Diverse meetmethoden worden gedemonstreerd en vervolgens door de deelnemers toegepast.Middels Powerpoint-presentaties zullen de in het cursusprogramma genoemde modules worden behandeld. Aan de hand van praktijkvoorbeelden is er voor de deelnemers gelegenheid om te discussiëren en ervaringen te delen over voorkomende afwijkingen.
Lesmateriaal
Als naslagwerk krijgt elke deelnemer een syllabus met uitgebreide hand-outs, duidelijke instructies en praktische checklijsten waarmee ze direct aan de slag kunnen.
Eindresultaat
Deelnemers aan deze workshop krijgen kennis en vaardigheid in het interpreteren van de meest voorkomende normen en meetmethoden. Ze zijn in staat de juiste meetmethodiek toe te passen en kunnen de essentiële metingen zelfstandig uitvoeren, de resultaten analyseren en rapporteren.
Duur van de workshop:
Zes dagdelen in bedrijfsvriendelijke uren, telkens van 13.30 uur tot 20.00 uur (voor de files aanrijden en na de files weer terug).
Data
Blok 1: 6 en 7 maart,
Blok 2: 13 en 14 maart
Blok 3: 20 en 21 maart
Locatie
Teclab/Summa College te Eindhoven
Kosten
€1860,- exclusief Btw en inclusief lichte avondmaaltijd
Maximum aantal deelnemers: 10 cursisten