XL combimachine is uitkomst voor Krepla
Het is een imposante installatie; de combi vlakbedlaser/buislaser met een snijbereik van 6×2 meter en een in- en uitvoerlengte van 6 meter, die sinds kort in de productieruimte van trappenfabrikant Krepla in Ommen operationeel is. Het is een semiautomatisch snijsysteem, want in de meegeleverde step-by-steploader kunnen acht profielen of buizen worden klaar gelegd, die automatisch de machine in gaan voor bewerking.
V.l.n.r. Dick Ophoff (Krepla) en Jeffey Datema en Norbert Suijker van Fiber Laser Benelux. De nieuwe combi vlakbedlaser/buislaser in de productieruimte van trappenfabrikant Krepla heeft een snijbereik van 6×2 meter en een in- en uitvoerlengte van 6 meter.
De nieuwe machine is geleverd door Fiber Laser Benelux. Het is een LME 6020 Combi Tube van de Italiaanse fabrikant Cutlite Penta. Deze fiberlaser is in de plaats gekomen voor de CO2-laser, die een aantal jaren geleden als gebruikte machine door Krepla was aangeschaft. “Er moest wat nieuws komen en daar hebben we een jaar voor uitgetrokken”, vertelt directeur/eigenaar Dick Ophoff. “We hebben er de tijd voor genomen om een machine te kopen die goed bij ons past.”
Design trappen en grote projecten
Krepla is een specialist in maatwerk trappen. Het bedrijf is met 30 medewerkers een van de grotere trappenfabrikanten in ons land en wordt mede daardoor goed gevonden door alle partijen die in de bouwwereld actief zijn. Want Krepla heeft alles in huis voor het ontwerpen, produceren en installeren van een design trap, maar ook voor grote projecten die zowel de productie en installatie van trappen als hekwerk omvatten. “We kunnen best veel aan en halen grote projecten binnen doordat we de doorlooptijd kunnen waarborgen”, zegt Ophoff.
De trappenspecialist opereert in een goede markt. De bouwbehoefte in ons land is immens en dat zal nog jaren zo blijven. Bovendien wordt er tegenwoordig hoger gebouwd dan in het verleden. Appartementencomplexen met twee of drie bouwlagen wijken steeds vaker voor complexen met meerdere bouwlagen, wat betekent dat meer trappen en hekwerken nodig zijn.
XL-formaat
Elke verdiepingshoogte is meer dan 3 meter en uit dit gegeven resulteerde al de eerste eis van Krepla aan de nieuwe machine: die moest groter zijn dan 3×1,5 meter, het meest gebruikte standaardformaat in plaatbewerking. Ophoff: “We moesten naar het XL-formaat van 6×2 meter.” Ook wilde Krepla zowel plaatmateriaal als buizen en profielen kunnen snijden. Dat kon op de oude machine ook al, maar de mogelijkheden voor het snijden van buis waren beperkt en omslachtig. In de praktijk kwam het er dan ook op neer dat het snijwerk van kokers werd uitbesteed.
Krepla heeft wel degelijk gekeken naar de aanschaf van twee aparte machines (een buislaser en een vlakbedlaser), maar zag daar vanaf vanwege de grote investeringen, het ruimtebeslag en het personeel dat nodig zou zijn om twee machines te bedienen. Bovendien was er onvoldoende werk om de capaciteit van twee machines volledig te benutten. “Een combimachine daarentegen zouden we goed 40 uur in de week kunnen vullen met ons plaat- en buissnijwerk”, aldus Ophoff.
Goed gevoel
Het moest dus een combimachine worden. Hiervoor is Krepla uitgekomen bij Fiber Laser Benelux in Ede, dat de lasers van Cutlite Penta op de markt brengt. Deze Italiaanse fabrikant timmert de laatste jaren internationaal flink aan de weg en heeft in 2022 meer dan 400 machines gebouwd, zowel vlakbedlasers, buislasers als combimachines. “Het totaalplaatje sprak ons aan. De machines van Cutlite Penta zitten goed in elkaar, ze gebruiken kwaliteitsonderdelen en hun productiefaciliteiten zijn top. Daarnaast zijn de mensen van Fiber Laser Benelux technisch goed onderlegd. Dat alles gaf ons een goed gevoel”, zegt Ophoff.
Hij heeft vooral goed gekeken naar de mogelijkheden van de LME 6020 Combi Tube op het gebied van buissnijden. Deze machine snijdt buis van 20 tot 220 mm diameter en profielen van 16×16 tot 160×160 mm. Van belang was de in- uitvoer van de buis, die moest 6 meter zijn. Ook belangrijk was de step-by-steploader. De meeste combimachines moeten met de hand worden beladen, in de step-by-steploader kunnen acht buizen en/of profielen worden klaargelegd voor automatische bewerking. Dit zorgt voor de capaciteit die nodig is. Krepla produceert allemaal unieke producten, waardoor eigenlijk niks op voorraad kan worden gelegd. De step-by-steploader draagt bij aan korte doorlooptijden.
8 kW vermogen
Een punt van nader overleg was het vermogen van de laserbron. Het bereik van Krepla voert van 1,5 tot 20 mm dik, voornamelijk staal. 4 kW of 6 kW had gekund, maar beter is 8 kW, waarmee zelfs 25 mm goed kan worden gesneden. Dat is het dan ook geworden. “Een vermogen van 8 kW zie je terug in de snijkwaliteit”, aldus Jeffrey Datema en Norbert Suijker van Fiber Laser Benelux. Zij benadrukken ook de hogere snijsnelheid, maar dat is voor Krepla minder van belang.
Belangrijker is de software. Fiber Laser Benelux laat keuze daarvan altijd over aan de klant. Die heeft in dit geval gekozen voor Lantek van CNC Gear. “Hun software is gebruiksvriendelijk en paste ons prijstechnisch ook”, verklaart Ophoff. “We hebben de software nu goed voor elkaar voor onze eigen productie, maar ook voor derden, waarvoor we af en toe snijden.”
Trappen nog mooier
De machine is kort na de zomer geïnstalleerd en Krepla plukt er sindsdien de vruchten van. De trappenfabrikant snijdt nu het kokermateriaal zelf en is niet meer afhankelijk van de levertijden van derden. Ook leveren de mogelijkheden van de combimachine intern grote efficiency- en tijdwinst op. Zagen gebeurt praktisch niet meer, de laser kort het materiaal supernauwkeurig af en snijdt alle gaten er in, exact de juiste plek. De snijkwaliteit is uitstekend. Alleen voor de conservering worden de scherpe randen nog van de snijdelen afgehaald met een slijpmachine. Dankzij de hoge nauwkeurigheden hebben de samenstellers geen rolmaat meer nodig. Alles past gewoon. Ook dat betekent veel winst.
Tot slot benutten ook de engineers in de tekenkamer de mogelijkheden van de nieuwe machine steeds meer. Ze gaan bijvoorbeeld aan de slag met unieke verbindingen, die esthetisch waardevol zijn. “Zo worden onze trappen dankzij de combilaser nog mooier”, besluit Ophoff glimlachend.