Zeeuwse tak van Dumaco voert snijcapaciteit fors op
Hoewel er binnen de vestigingen van Dumaco meer dan dertig lasers (voor plaat- en buismateriaal) voorhanden zijn, kun je de vestiging ’s-Gravenpolder zien als een zeer innovatieve speler op het gebied van lasersnijden binnen de groep. Deze rol wordt verder versterkt door de investering in twee Trumpf vlakbedlasers en een groot Stopa platenmagazijn. Bedrijfsleider Armando Langebeke en Niels Hoek van Dijke (inkoop/werkvoorbereiding) kunnen bijna niet wachten dat alles operationeel is: “We waren structureel uitverkocht, dus wil je meer capaciteit hebben.”
Dumaco in ’s-Gravenpolder (voorheen opererend als ITM en TLC) is één van de leden van het eerste uur van de Dumaco groep, die begin 2018 is gevormd en inmiddels zeven vestigingen verspreid over Nederland kent. Het bedrijf snijdt niet alleen, maar beschikt ook over meerdere kantbanken, schuurmachines en machines voor werkzaamheden als boren, tappen, verzinken, licht verspanen en walsen. Hiermee produceert de Zeeuwse tak van Dumaco onderdelen en soms eindproducten. De focus ligt op onderdelen. Langebeke: “We zijn echt een toeleverancier voor andere maakbedrijven. Samengestelde onderdelen en sub-assemblees doen de meeste andere vestigingen. Constructiewerk kunnen we als one-stop-shop tegenwoordig aanbieden via onze collega’s van andere Dumaco-vestigingen.” De zestig medewerkers hebben allemaal hun eigen specialisme. Dat is volgens Langebeke een groot voordeel: “Je ziet dat terug in de productkwaliteit. En bovendien: ze durven het gas open te draaien en het maximale van de machines te vragen.”
Alle zeilen bijzetten
Het snijden (naast laser- ook waterstraalsnijden en buislasersnijden) staat centraal en juist daarin wordt nu flink geïnvesteerd. Dat was hard nodig want Dumaco ’s-Gravenpolder opereert al ruim twee jaar op volledige capaciteit. Alle zeilen moesten worden bijgezet, eigenlijk liep iedereen op zijn tenen. Hier bewees de Dumaco Group zijn waarde: ’s-Gravenpolder kon een beroep doen op de vestiging in Montfoort, waardoor in feite een extra snijmachine kon worden gecreëerd op 150 kilometer afstand. Toch bleven de levertijden te lang en was het leverbetrouwbaarheidspercentage vaak te laag. “Dat werd pas beter toen we intern hadden afgesproken: we gaan alleen levertijden beloven waarvan we zeker weten dat we ze na kunnen komen”, zegt Langebeke. “Maar dat is natuurlijk niet ideaal. Je wordt daardoor geremd in je groei.”
Meer productiecapaciteit
Gelukkig is dat binnenkort voorbij. De eerste nieuwe lasersnijmachine is al operationeel, de tweede arriveert nog deze maand. Begin volgend jaar volgt dan het Stopa magazijn. Doel van deze investeringen is het vergroten van de productiecapaciteit, verkorten van de time-to-market en het optimaliseren van de workflow in de fabriek. Niels Hoek van Dijke: “In kW’s gaan we er 25 procent op vooruit, in snelheid en efficiency nog veel meer door de moderne fiberlasers en de grote magazijncapaciteit. De extra productiecapaciteit die dat oplevert geeft ons niet alleen de ruimte om goed uit de voeten te kunnen met het bestaande werk, maar ook om nieuw werk aan te nemen.”
Alles kunnen snijden
Dumaco had vier lasersnijmachines. Een van de machines met een bereik van 4×2 meter gaat weg, daar komen de twee nieuwe lasers van 3 x 1,5 meter voor terug. Alle bestaande machines hebben 6 kW vermogen, de nieuwe zijn uitgerust met een 8 kW laserbron. “We waren op zoek naar machines die alles kunnen snijden”, verklaart Hoek van Dijke. “Nu kunnen we plaatwerk tot 25 mm dik snijden.”
Uniformiteit
Toen er eenmaal groen licht was voor de investering, kwamen Armando Langebeke en Niels Hoek van Dijke samen met de leiding van de Dumaco Group al snel tot een shortlist. Capaciteit, toekomstvisie, uniformiteit van het machinepark en kwaliteit van het snijwerk waren de belangrijkste criteria. Zo kwamen ze uit bij Trumpf, dat al jaren een gekende combinatie vormt met magazijnbouwer Stopa. “Vooral de uniformiteit was doorslaggevend voor onze keuze”, zegt Langebeke. “Doordat de machines en het magazijn worden geleverd door één leverancier, zijn er geen problemen met het afstemmen van de software en onze operators hebben te maken met één systeem. Belangrijk is ook dat we dit systeem verder gaan uitbouwen richting Smart Industry. Daar heb je met Trumpf natuurlijk ook een uitstekende partner.”
Onbemand RVS snijden
De twee 5030 L76 lasersnijmachines zijn voorzien van alle mogelijke opties. Het zijn identieke machines met maar één verschil: één van de machines heeft een wisselaar om materiaal krasvrij te ontladen. Zo kan Dumaco door de koppeling aan het automatische magazijn ook onbemand RVS snijden. Dat magazijn bestaat uit twaalf torens en biedt ruimte voor maar liefst 300 posities. Ruw materiaal, restplaten, gereed product dat wacht om uitgeraapt te worden, machinebedden; het kan er allemaal in. “We verwachten afscheid te nemen van heel veel stellingen in onze productiehallen. We willen alles in de magazijnen leggen. Er staan al twee Stopa torens bij onze andere lasersnijmachines. Die brengen we op één lijn met de centrale magazijn. Dan hebben we één softwareomgeving met drie magazijnen.” De twee lasersnijmachines worden aan dezelfde zijde van de twaalf magazijntorens gepositioneerd. Mocht het machinepark later uitgebreid worden met nog meer lasersnijmachines, dan kunnen die aan de andere kant bevestigd worden. Daarna is er ook nog de mogelijkheid om het geheel in de lengte uit te breiden en de capaciteit dus nogmaals te vergroten. Langebeke: “We maken nu een grote stap en die kunnen we nog een paar keer doen. Maar dat is voor later. Eerst dit project maar eens goed afronden.”