Zeldzame aardmetalen komen nauwelijks als grondstof naar Nederland

Zeldzame aardmetalen zijn belangrijke onderdelen van producten die Nederland veel invoert, zoals computers, telefoons en elektrische auto’s. In grondstofvorm worden ze hier nauwelijks ingevoerd. Dat meldt het CBS in de nieuwste editie van Nederland Handelsland.

Uit Noorwegen en IJsland (met name aluminium), Australië, VS (vooral cokeskolen), Rusland (vooral nikkel), Canada, Zuid-Afrika (nikkel, aluminium) en Chili (koper, aluminium) haalde Nederland in 2023 meer kritieke grondstoffen dan uit China.

Het zeldzame aardmetaal neodymium is bijvoorbeeld van belang voor magneten in elektrische auto’s of windturbines. China is goed voor 93 procent van de productie van permanente magneten op basis van zeldzame aardmetalen. Zeldzame aardmetalen zitten bijvoorbeeld ook in defensiematerieel, telefoons, computerschermen, telescopische of optische lenzen, autokatalysatoren, of ze worden gebruikt voor het polijsten van glas.

Andere kritiek grondstoffen zoals aluminium, nikkel en koper worden veel als grondstof ingevoerd, maar ook veel als onderdeel van een product. Ze staan zowel onbewerkt als in productvorm in de top vijf op basis van importwaarde. Cokeskolen is nummer drie bij de invoer van kritieke grondstoffen. Het is een speciale soort steenkool waarvan cokes worden gemaakt om te worden gebruikt in hoogovens.

Zeldzame aardmetalen zijn de derde kritieke grondstof als het gaat om de Nederlandse import van producten met kritieke grondstoffen (na aluminium en koper). Op de lijst van kritieke grondstoffen die onbewerkt of nauwelijks bewerkt Nederland binnenkomen, staan ze echter pas op nummer 24. Ook scandium, magnesium, antimoon en platinametalen importeert Nederland vooral in productvorm, en nauwelijks als grondstof.

China grootste leverancier

China was in 2023 net als in 2022 de grootste leverancier van producten van kritieke grondstoffen voor Nederland. Wel betreft ruim de helft van de import uit China goederen die in buitenlands eigendom door Nederland worden doorgevoerd, en die Nederland dus weer verlaten. Zonder die quasi-doorvoer is Duitsland met afstand de grootste leverancier van producten met kritieke grondstoffen. Het is wel zo dat Duitse producten ook kritieke grondstoffen uit China kunnen bevatten.

Nederland importeerde in 2023 voor 63,1 miljard euro aan producten met kritieke grondstoffen uit China. Dat is lager dan in 2022, vooral vanwege lagere prijzen in de Chinese export. De waarde van de import uit Duitsland, de tweede leverancier, ligt juist iets hoger dan in 2022 en kwam in 2023 uit op 50,7 miljard euro. In het eerste kwartaal van 2024 is de voorsprong van China op Duitsland als leverancier verder afgenomen en nog maar minimaal. Dat heeft onder andere te maken met een teruglopende vraag naar Chinese zonnepanelen.

China is wereldwijd een grote delver en verwerker van kritieke grondstoffen, die met name naar Nederland geëxporteerd worden in eindproducten zoals laptops, computers en zonnepanelen. In onbewerkte of nauwelijks bewerkte vorm importeert Nederland veel minder uit China. Uit Noorwegen en IJsland (met name aluminium), Australië, VS (vooral cokeskolen), Rusland (vooral nikkel), Canada, Zuid-Afrika (nikkel, aluminium) en Chili (koper, aluminium) haalde Nederland in 2023 meer kritieke grondstoffen dan uit China. Uit China haalt Nederland wel andere grondstoffen zoals magnesium, mangaan, wolfraam en kobalt. China is voor Nederland de grootste leverancier van magnesium, wolfraam en kobalt en de tweede leverancier van mangaan (na Noorwegen).

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Vertrouwen producenten industrie fractie verbeterd

30-09 Het producentenvertrouwen lag in september onder het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar van…

Bedrijf en Economie

Productie metaalproducten iets hoger in juli

11-09 Ook in de voorgaande 12 maanden kromp de productie van de industrie op jaarbasis.…

Bedrijf en Economie

Omzet industrie ruim 2% lager in het tweede kwartaal

19-08 De industriële omzet is nu vijf kwartalen op rij afgenomen ten opzichte van een…

Bedrijf en Economie

Productie industrie 3 procent lager in mei

10-07 Twee derde van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in mei minder dan in…

Bedrijf en Economie

Vertrouwen producenten industrie verbetert verder

27-06 Het vertrouwen ging van -2,8 in mei naar -2,4 in juni, aldus het CBS.…

Bedrijf en Economie

Industrie verwacht 30 procent meer te investeren

05-06 Deze hoge verwachting heeft deels te maken met investeringen die al in 2023 in…

Bedrijf en Economie

Omzet industrie lager; groei machine-industrie

24-05 De industriële omzet is nu vier kwartalen op rij afgenomen. De omzet in het…

Bedrijf en Economie

Vertrouwen producenten industrie verbetert

29-04 Fabrikanten waren vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid en minder negatief over hun orderportefeuille.…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV