Zelfbediening als digitaliseringsstrategie

Veel metaalbewerkers twijfelen of zelfbediening wel geschikt is voor hun bedrijf. Ze vragen zich af of het type werk dat ze doen daar wel geschikt voor is, of het voor klanten niet te complex is om zelf aanvragen te doen en of hun bedrijfsprocessen voldoende op orde zijn. Die twijfel is begrijpelijk, maar als metaalbewerker kun je zelfbediening ook benaderen als een kans om de aanwezige kennis in je organisatie te automatiseren. Sterker nog: dat is de meest cruciale stap voor de verdere digitale toekomst van je bedrijf.

Met een zelfbedieningsportaal kunnen metaalbewerkers anticiperen op de (digitale) ontwikkelingen in de supply chain.

Wat is zelfbediening?

Zelfbediening voor metaalbewerkers houdt in dat klanten zelf aanvragen kunnen indienen. Het positieve gevolg daarvan is dat ze zo snel mogelijk offertes terugkrijgen en geautomatiseerd van een offerte een order kunnen maken. Zelfbediening stelt klanten daarnaast in staat om de voortgang van een order te volgen. Het voordeel daarvan voor alle partijen in de keten is dat klanten niet de hele tijd hoeven te bellen met de vraag: wat is de status? Het is voor klanten zelfs mogelijk om hun bestelling tot aan de levering te volgen. Kortom: zelfbediening omvat alle momenten van klantcontact tussen klant en leverancier en maakt dat de klant zichzelf zo makkelijk mogelijk kan bedienen.

Succesvolle voorbeelden

Binnen de metaalbewerking in West-Europa neemt het aantal succesvolle praktijkvoorbeelden van zelfbediening toe. Neem 247TailorSteel, dat zich inmiddels geen metaalbewerker meer noemt, maar e-commercebedrijf. Fractory en Laserhub zijn andere mooie voorbeelden. Recent is ook VDL uit Eindhoven de markt opgegaan met een nieuw label dat helemaal gebaseerd is op zelfbediening: OrderOn.

Deze bedrijven beschikken over goed vindbare en volledig op zelfbediening gebaseerde platforms die het voor klanten heel laagdrempelig maken om offertes aan te vragen. Het werk dat zij zelf niet kunnen oppakken, verdelen ze onder aangesloten metaalbewerkers.

Deze voorbeelden tonen het allemaal aan: wanneer een zelfbedieningsconcept de voorkant wordt van je fabriek, stelt dat je in staat om veel meer werk aan te bieden dan je zelf kunt aannemen. Bijvoorbeeld bewerkingen die je niet zelf uitvoert, kun je aan de achterkant van je zelfbedieningsportaal geautomatiseerd outsourcen. Daardoor maak je het voor je klant gemakkelijker en aantrekkelijker om bij jou te bestellen — dát is ontzorgen.

De toekomst van zelfbediening

De zelfbedieningsportalen zoals we die nu kennen verdwijnen op termijn. Ze zijn te vergelijken met webshops: klanten laten er hun offertes maken en plaatsen er hun bestelling. De verwachting is dat die vorm van zelfbedieningsportalen nog een jaar of vijf populair is, maar dan zijn houdbaarheidsdatum wel bereikt heeft.

In plaats daarvan maakt de klant in de nabije toekomst steeds meer gebruik van een inkoopplatform waarbinnen digitale berichtenuitwisseling plaatsvindt. Binnen dat platform maakt de klant zijn behoefte bekend, uploadt hij zijn technische tekeningen en geeft hij alle specificaties aan. Vervolgens helpt het inkoopplatform om er de juiste metaalbewerkers bij te vinden. Wel zo gemakkelijk voor de klant; die hoeft niet meer in te loggen bij allerlei zelfbedieningsportalen om bij allerlei partijen prijzen op te vragen. Die tijd is straks dankzij de komst van één centrale ‘inkoopcockpit’ voorbij. Conclusie? Zelfbediening blijft, maar de traditionele portalen verdwijnen.

Processen en kennis digitaliseren

Als de portalen verdwijnen rijst de vraag: waarom zou je er als metaalbewerker nu toch in moeten investeren? Omdat een portaal je dwingt om je processen en kennis te digitaliseren. En omdat alles wat je moet automatiseren om een zelfbedieningsportaal te laten werken cruciaal is in een toekomst waarin geen portalen meer bestaan.

Over welke processen hebben we het dan? We zetten ze hieronder uiteen.

  1. Een zelfbedieningsportaal dwingt je om features uit technische tekeningen automatisch te kunnen herkennen. Voorbij is dan de tijd dat medewerkers dat handmatig moeten doen door tekeningen te bestuderen;
  2. Een zelfbedieningsportaal dwingt je om de maakbaarheid van een product automatisch te kunnen vaststellen, in plaats van dat iemand met veel technische kennis ernaar moet kijken;
  3. Een zelfbedieningsportaal dwingt je om het koopgedrag van je klanten te monitoren, zodat je klanten geautomatiseerd kunt segmenteren en van de juiste kortingen kunt voorzien;
  4. Een zelfbedieningsportaal dwingt je om allerlei technische en commerciële kennis die in de hoofden van je medewerkers zit te digitaliseren in de vorm van wat we beslisregels noemen (business rules).

De toekomst zonder portalen

Er doemt meteen nog een prangende vraag op. Want hoe werkt dat dan, een toekomst zonder portalen? Actuele ontwikkelingen bieden het antwoord. Momenteel wordt volop gewerkt aan gestandaardiseerde digitale berichten en de infrastructuur die uitwisseling daarvan mogelijk maakt. Een voorbeeld daarvan is het Smart Connected Supplier Network (SCSN).

Het doel van zo’n infrastructuur is dat partijen in de supply chain kunnen samenwerken op basis van standaardberichten binnen de software die het beste bij hen past. Het betekent dat je als metaalbewerker niet gedwongen bent om in specifieke ICT- systemen te werken. Kies vooral de software die het beste bij je past, mits dat pakket dergelijke standaardberichten ondersteunt.

Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat een offerte-aanvraag bij jou als metaalbewerker straks als een digitaal bericht binnenkomt. Een klant hoeft jou daar niet meer voor te e-mailen of in te loggen in jouw portaal. Krijg je de offerte-aanvraag als digitaal bericht binnen, dan moet je daar uiteraard digitaal op antwoorden. Dat kan via een standaard offertebericht. Het resultaat laat zich raden: dit proces verhoogt het gemak waarmee partijen in de metaalbewerkingsindustrie kunnen samenwerken en brengt de digitalisering van de supply chain in een stroomversnelling.

Waarom nu al starten?

Metaalbewerkers die niet snel genoeg op deze ontwikkeling anticiperen krijgen het steeds moeilijker om in de supply chain te kunnen meedoen. Andere deelnemers verwachten van hen dat ze dit soort standaardberichten kunnen verwerken en op een faciliterende infrastructuur zijn aangesloten. Zijn ze dat niet, dan ontvangen ze steeds minder werk of blijft hun inzet steeds vaker beperkt tot het werk dat verder niemand wil doen.

Kortom: werken met een zelfbedieningsportaal is dé manier om te leren hoe je de voorkant van je fabriek kunt digitaliseren. Oók als niet al het werk dat je doet geschikt is voor zelfbediening. De ontwikkeling in software zorgt er de komende jaren voor dat ook die bewerkingen, zoals lassen en andere assemblagewerkzaamheden, straks geschikt zijn voor zelfbediening.

De implementatie hoeft geen grote uitdaging te zijn. Via een platform als Quotation Factory realiseer je zelfbediening binnen een maand tegen een laagdrempelig abonnement. Zo creëer je een gigantisch leereffect en maak je je fabriek in één klap klaar voor de toekomst.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Snelle offertes Quotation Factory nog nauwkeuriger

16-12 De offertes die metaalbewerkers met behulp van de Quotation Factory software uitbrengen aan hun…

Automatisering

GPM heeft veel profijt van digitalisering en gebruik van data

07-05 Nu is het een 70” (inch) touchscreen dashboard, waarop alle operationele informatie eenvoudig tevoorschijn…

Automatisering

Optimalisatie door samenwerking vanuit krachtige basis

06-12 Het jonge Utrechtse bedrijf fizor. helpt sinds 2019 bedrijven met het koppelen van software…

Automatisering

Razendsnelle offertes voor 3D buis- en profiellaser

23-10 Bewerkingen als zagen, stralen en meniën deed Kloeckner Metals Netherlands (voorheen bekend als ODS)…

Automatisering

Bestelgemak bevalt Hollandsteel én klanten

13-04 Hollandsteel is een toeleverancier van snijwerk uit buis, profiel en plaat. In het jonge…

Verspanen

Maximale kwaliteit en duurzaam succes met automatisering en digitalisering

23-11 Deze ontwikkeling heeft zijn weg gevonden naar de eigen productie van de Duitse fabrikant…

Materialen

Digitalisering arriveert in staalindustrie

31-08 Nieuwe digitaliseringsoplossingen zullen een centraal thema zijn op de komende metallurgiebeurzen GIFA, METEC, THERMPROCESS…

Bedrijf en Economie

Kabinet steekt 30 miljoen euro extra in digitalisering maakindustrie

29-06 Hierin wordt regionaal samengewerkt aan het toepassen van innovatieve technologieën als kunstmatige intelligentie, robotica,…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs