Zero programming als stap richting Flexible Manufacturing
Bij Smart Industry is ‘digitalisering maakindustrie’ steeds het overkoepelende thema. Het landelijke Smart Industry wiel beschrijft de acht transformaties die bedrijven door moeten maken om toekomstbestendig te worden en te blijven. TNO werkt met bedrijven en instellingen samen aan vier van de acht transformaties: Flexible Manufacturing, Smart Work, Digital Factory (digital twinning), en Connected Factories (data delen).
Het Smart Industry wiel kent acht transformaties. TNO behandelt Flexible Manufacturing, Smart Work, Digital Factory digital twinning en Connected Factories (foto’s: TNO)
In een reeks artikelen in VerspaningsNieuws zal TNO deze kennis- en innovatielijnen ieder voor zich toelichten, met als doel om te informeren waar ze staan en waar ze aan werken. In dit eerste artikel zet TNO Flexible Manufacturing centraal.
“Voor de concurrentiekracht van BV Nederland is het van groot belang dat zoveel mogelijk maakbedrijven de Smart Industry transformaties doorlopen. TNO zet zich in om nieuwe kennis en technologie te ontwikkelen en om samen met aanbieders van industrialisatie te zorgen dat nieuwe innovaties landen op de fabrieksvloeren binnen de maakindustrie. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van Flexible Manufacturing, waarbij de uitdagingen van het produceren van kleine series, complexe producten in grote variëteit centraal staan.
Bedrijven die behoefte hebben aan kennis en technologie nodigen we hierbij uit om contact met ons op te nemen. Samen kunnen we hun processen stap voor stap klaar maken voor de toekomst”, vertelt Gregor van Baars van TNO.
Flexible Manufacturing innovatie binnen Smart Industry
Om Flexible Manufacturing succesvol in de praktijk te brengen moeten er op twee fronten flinke vooruitgang worden geboekt. Bij het wisselen van een product moet ten eerste meteen foutloos geproduceerd worden (zero defect) en bovendien moet vanuit productiviteitsoverweging zo min mogelijk tijd verloren gaan aan omstellen en inrichting van productiestations voor het nieuwe product. Om kosteneffectief en concurrerend te blijven is er binnen Smart Industry veel aandacht voor digitalisering en automatisering. In het verlengde hiervan ligt robotisering van taken in fabrieken voor de hand. Voorbeelden hiervan zijn robotlassen en het beladen van bewerkingsmachines zoals kantbanken, automatisch afbramen en dergelijke.
Hier ontstaat echter al snel een knelpunt als er flexibiliteit wordt gevraagd in de vorm van korte series en frequente wisseling van robottaken. Robots moeten namelijk telkens opnieuw geprogrammeerd worden en dat kost tijd en daardoor productiviteit. In de praktijk wordt dan vaak gekozen om de taken toch weer handmatig uit te voeren met als resultaat dat er in fabrieken veel robots een groot deel van de tijd ongebruikt blijven.
Lees het hele artikel in de eerste editie van het nieuwe magazine VerspaningsNieuws.