Zes kandidaten voor Laserinnovatieprijs

Rodomach Speciaalmachines uit Deventer, Apex Europe uit Hapert, IMS uit Almelo, Urenco uit Almelo en Holga  en Intermeco uit Doetinchem zijn in de race voor de Laserinnovatieprijs 2014.  Deze prijs wordt op 15 april uitgereikt tijdens het Industrial Laserevent in Enschede.

De Laserinnovatieprijs is een onderscheiding voor bedrijven die de afgelopen 5 jaar succesvol zijn geweest met het toepassen van lasers binnen de materiaalbewerking. De mate waarin deze innovatie heeft geleid tot nieuwe (industriële) bedrijvigheid worden meegewogen bij het bepalen van de winnaar.

De zes bedrijven die voor de prijs van dit jaar in aanmerking komen, gaan nu de halve finale in. Uit hun midden worden drie genomineerden gekozen, die zich 15 april tijdens het Industrial LaserEvent zullen presenteren in de finale.

De kandidaten zullen worden beoordeeld door een commissie bestaande uit Kees Eijkel, directeur Kennispark Twente, Bert Huis in ’t Veld en Johan Meijer vanuit de Universiteit Twente, Benno Rademaker, innovatieadviseur KvK en de winnaar van afgelopen jaar, Piet Mosterd van AWL. De prijs zal wederom uitgereikt worden door Paul Braakhuis, voorzitter van de Koninklijke Metaalunie, District Oost.

Het Industrial LaserEvent wordt voor de zevende keer op de Universiteit Twente in Enschede gehouden. Dit evenement wordt jaarlijks georganiseerd om (toekomstige) gebruikers, leveranciers en onderzoekers in een dag bij te praten over de trends in materiaalbewerking met lasers. Het gaat dan om trends in onderzoek, welke dus binnen enkele jaren voor de industrie beschikbaar komen, en trends in de industrie. Op het programma staan afwisselend lezingen van zowel wetenschappers die laten zien in welke richting het onderzoek loopt als van mensen uit de industrie die praktische toepassingen presenteren. Ook labdemo’s, onderzoeksposters en een kennismarkt zijn onderdeel van het Industrial LaserEvent.

Additive manufacturing
Tijdens het event zal ook aandacht worden geschonken aan additive manufacturing. Is dit nu werkelijk een belofte voor de toekomst of blijft het daarbij? Deze vraag zal centraal staan.
Additive manufacturing is een nieuwe en belangrijke productietechniek, maar het moet wel volwassen worden om in de maakindustrie succesvol te kunnen worden toegepast. Er is veel te doen rondom additive manufacturing. In veel media wordt het al een industriële revolutie genoemd. Maar voor de maakindustrie er goed gebruik van kan maken, moeten deze technieken eerst goed ontwikkeld worden. Daar wordt aan de universiteiten hard aan gewerkt. Prof Kruth van de KU Leuven is de expert op dit gebied en hij zal een overzicht van de mogelijkheden en de trends van de technieken presenteren.
Om ook praktische ervaringen uit te wisselen is er een ronde tafeldiscussie rondom dit thema. Hier kunnen bezoekers zelf ervaringen uitwisselen, maar ook gerichte vragen stellen aan de experts. Ook is er een labdemo rond additive manufacturing.

Meer informatie over het Industrial LaserEvent, het programma en hoe aan te melden is te vinden op www.industrial-laserevent.nl.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Eriks bevordert met 3D-printen cultuur van innovatie

28-02 De meeste 3D-printers van Eriks zijn bedoeld voor prototyping, op maat gemaakte mallen, armaturen…

3D

Relevantie AM-processen blijft toenemen

15-11 Onder de metatrend van duurzaamheid benadrukten de 859 exposanten het hogere volwassenheidsniveau van hun…

3D

Formnext 2023 stevent af op recordaantal exposanten

25-09 Met 771 exposanten en een geboekt bruto oppervlak van ruim 50.000 m² twee maanden…

3D

3D-printen zonder ondersteuning

19-09 “Dankzij de nieuwe versie van TruTops Print hebben we nauwelijks ondersteuningsstructuren nodig voor het…

3D

3D-geprinte handrem van titanium

10-07 Tot nu toe heeft de fietsindustrie vaak carbon gebruikt als materiaal voor hoogwaardige remhendels.…

3D

3D-printing creëert nieuwe mogelijkheden voor Seco Tools

23-03 Het ontwikkelen en vervaardigen van prototypes door middel van additive manufacturing (AM) wordt steeds…

3D

Nieuw 3D-printcentrum Ford ondersteunt productie e-modellen

22-02 Eind dit jaar rolt in Keulen het eerste volledig elektrische volumemodel van Ford in…

3D

Twee productielijnen voor industrieel 3D-printen

21-12 In Berlijn en Georgensgmünd heeft het team onlangs metalen componenten geproduceerd met 3D-printen, wat…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs