Zonder automatisering had ‘vriendengroep’ Ter Horst Metaaltechniek niet kunnen starten
Ruim drie jaar geleden was metaalbewerking een vrij onbeduidend onderdeel van de Ter Horst Groep. Hoe anders is dat nu. Met Ter Horst Metaaltechniek beschikt de groep in Varsseveld tegenwoordig over een volwaardig metaalbedrijf, dat zich vrijwel volledig richt op het toeleveren van plaatwerk producten. Van meet af aan is er een sterk accent op automatisering. “Zonder automatisering zouden we dit bedrijf in deze vorm niet van de grond hebben gekregen”, weet production manager Guido Wensink.
Production manager Guido Wensink met achter hem het volautomatische platenmagazijn en de nieuwe Durma fiberlaser, die pas is geïnstalleerd ter uitbreiding van de snijcapaciteit.
Hij had al tientallen jaren ervaring in de metaalbewerking bij andere werkgevers, toen hij ruim drie jaar geleden de kans kreeg om binnen de Ter Horst Groep de metaalbewerking eens goed op poten te zetten. Ter Horst is specialist in afvalverwerking, asbestsanering, oud ijzer, sanering en infra, speciaal transport, kraanverhuur en de verhuur van containers. De groep heeft meerdere vestigingen in Nederland.
Weinig mensen
Guido Wensink kreeg alle ruimte om de metaalbewerkingstak naar zijn eigen ideeën vorm te geven. De bestaande metaalafdeling, die zich voornamelijk bezighield met service en onderhoud binnen de groep, werd tot de grond toe afgebroken en helemaal opnieuw opgezet. Er werd een nieuw bedrijfspand gebouwd met uitstekende kantoorfaciliteiten en een grote productieruimte. Het dak werd vol gelegd met zonnepanelen om energieneutraal te kunnen opereren. Wensink wist gelijk dat automatisering en software essentieel zouden zijn om zijn plannen te realiseren. “Want personeel is bijna niet meer te krijgen. Wij hadden software en automatisering gewoon nodig om met zo weinig mogelijk mensen toch te kunnen starten.”
Supertevreden over Tuwi
De fabriek is grotendeels ingericht met machines, automatiseringsoplossingen en softwaresystemen, die zijn geleverd door Tuwi en de fabrikanten die de machineleverancier uit Winterswijk vertegenwoordigt. “Een belangrijke voorwaarde die ik aan Tuwi heb gesteld is dat we één aanspreekpunt zouden hebben, waar we met al onze zaken terecht kunnen. Zo is het gebeurd en we zijn supertevreden over het resultaat.”
De blikvanger op de productievloer is een groot volautomatisch platenmagazijn van Baumalog met 100 palletplaatsen. Hieraan staat een 8 kW fiberlaser van Durma met een formaat van 6×2 meter en automatische be- en ontlading voor het snijden van plaatmateriaal. (max. 25 mm staal, 20 mm RVS en 10 mm aluminium). De keuze viel op een werkbereik van 6×2 meter omdat dit formaat er in de regio nog niet was.
De praktijk is echter dat op deze vlakbedlaser vooral plaatmateriaal van 3×1,5 meter wordt gesneden. Daarom is voor de tweede Durma laser, die nu net is bijgeplaatst om de snijcapaciteit te vergroten, gekozen voor een formaat van 3×1,5 meter. Softwarematig heeft Ter Horst Metaaltechniek de zaken zo goed voor elkaar dat de Durma software zelf bepaalt aan welke laser een bepaalde snijopdracht wordt toegewezen. Het volautomatische snijsysteem kan via webcams en de Durma cloud ieder moment van de dag op afstand in de gaten worden gehouden.
Centrale plek voor sorteren
Verder staan er in de productieruimte ook twee kantbanken van Durma. De grote (400 ton, 6 meter) buigt tot 10 mm dik materiaal met maximaal 100 ton per meter. De kleine (220 ton, 4 meter) doet dat eveneens. De twee kantbanken staan net als de Costa ontbraammachine en de CMA tapmachine vlak bij de centrale plek voor het sorteren van de plaatuitslagen aan de achterzijde van het platenmagazijn. Een groot voordeel van deze opstelling is dat er bijna geen heftruckverkeer is. Verder beschikt Ter Horst Metaaltechniek over een Valkwelding lasrobot, een natlakinstallatie van Indufinish met meerdere cabines en een kleine afdeling voor bewerkingen als zagen, frezen, draaien en slijpen.
Digitale klantinformatie benutten
Softwarematig levert AESC, waarmee Tuwi nauw samenwerkt, een flinke bijdrage aan het efficiënt functioneren van het productieproces. Zo worden de kantbanken offline geprogrammeerd. “Een belangrijk uitgangspunt is bij ons dat we alle informatie die we digitaal van onze klanten ontvangen, maximaal benutten bij onze werkzaamheden”, zegt Wensink. “Dat scheelt enorm veel werk en de kans op fouten is veel kleiner.”
Vriendengroep
Ter Horst Metaaltechniek produceert vooral producten uit staal, aluminium en RVS voor de totale toelevering in de metaal en daar buiten. Ook wordt voorzetapparatuur voor heftrucks geleverd. Guido Wensink is hartstikke trots op wat hij samen met zijn collega’s binnen enkele jaren heeft gerealiseerd. “We hebben een prachtige club medewerkers. Het voelt alsof we hier met een vriendengroep aan het werk zijn.”
Het bedrijf is begonnen met 10 mensen, dit aantal is sinds vorig jaar verdubbeld, toen de plaatwerkafdeling van Polyketting in Zelhem kon worden overgenomen, een producent van rollenbanen en complete transportsystemen voor met name de voedselverwerkende industrie. Dit was een win-win deal voor beide partijen. Ter Horst kreeg er vakbekwame medewerkers bij, Polyketting realiseerde met het uitbesteden van de productie een efficiencyslag. “Wat ze voorheen sneden in een tweeploegendienst met twee CO2-lasers, produceren wij met ons geautomatiseerde snijsysteem nu in een dagdienst”, zegt Wensink.
Ter Horst Metaaltechniek heeft concrete plannen voor uitbreiding. De tekeningen liggen klaar om een aparte afdeling voor de productie van RVS delen bij de bouwen. Maar Wensink is even voorzichtig: “De oorlog in Oekraïne zorgt voor veel onzekerheid. Wij hebben werk genoeg, maar de markt is momenteel grimmig.”
Ook in de uitbreiding zal automatisering cruciaal zijn. “We hebben geen andere keus”, zegt Wensink. “Er zijn steeds minder mensen beschikbaar en de vakmannen die precies weten hoe ze metaal moeten bewerken sterven uit. Daarom moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk afhankelijk bent van mensen. Als je zaken kunt oplossen met software en automatisering, heeft dat de voorkeur.”