ZZP’er: zelfstandig, of toch niet?
De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 actief handhaven op schijnzelfstandigheid. Dat heeft zij de afgelopen jaren niet of nauwelijks gedaan.
Schijnzelfstandigheid betekent dat een zzp’er op papier zelfstandig is, maar in de praktijk een werknemer. De regels om dit te beoordelen, zijn overigens niet veranderd. Als een zzp’er als werknemer wordt gezien, moet de opdrachtgever mogelijk alsnog loonheffingen en premies betalen. Daar kunnen nog rente en boetes bij komen. Voor de zzp’er bestaat het risico dat de opdrachtgever de betalingen aan de Belastingdienst op hem verhaalt. Ook moet de zzp’er mogelijk belastingvoordelen terugbetalen.
Modelovereenkomsten
Voorheen konden opdrachtgevers en zzp’ers vooraf (enige) zekerheid krijgen met modelovereenkomsten die door de Belastingdienst waren goedgekeurd. Dat kan nu nog maar heel beperkt.
Dossier aanleggen
Wat de Metaalunie opdrachtgevers en zzp’ers sowieso wil aanraden, is om een dossier aan te leggen. Bewaar daarin de overeenkomst tussen de opdrachtgever en de zzp’er, e-mailverkeer over het sluiten van de overeenkomst met elkaar, eventuele orderbevestigingen, facturen en een ingevulde beoordeling verkapt dienstverband, zoals u deze in de ZZP-check kunt vinden.